Počet stránek ve webu: 43.166


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.535.056

Exekuce a zrušení ručení, ručitelství hlavnímu dlužníkovi

Odesláno: 
Otevřeno 916 x
1 odpověď
 
Dobrý den,
jako manželka ručím svému exmanželovi na úvěr, který je na podnikání.
I přesto že exmanžel má majetek (který ale nabyl před manželstvím), banka mu ho nechce prodat a dohodla se s ním na splátkách.
Na mě jako ručiteli je též vedena exekuce s minimální splátkou měsíčně 1500 Kč, ale pokud si budu vydělávat více, strhnou mi z platu patřičný výměr.
jelikož se ale exmanžel s nimi domluvil, je možno nějak zažádat i u soudu, o výmaz ručení? Dá se proti tomu nějak bránit?
Dluh činí 3.000.000 Kč, takže pokud nebude splácet pořád se počítají úroky, odměny exekutora atd. Splaceno to bude za desítky let.
Moc děkuji za odpověď.
 
Zdravím Vás, jelikož věc je již ve fázi exekuce, tak mám za to, že se z ručitelského závazku nevyvážete, neboť ručení je způsob zajištění závazku pro případ, že by závazek neplnil hlavní dlužník (tedy ex manžel), tak banka či věřitel závazek vymáhá po ručiteli.
To co můžete udělat je to, že peníze které jsou uhradila jako ručitel budete vymáhat po ex manželovi soudní cestou, nebo že podáte insolvenční návrh spojený s návrhem na povolení oddlužení, ale zde je podmínkou mnohost věřitelů a rovněž i to, že jste schopna ze svých příjmů uhradit alespoň 30% závazků + odměnu insolvenčního správce ve výši 65.340,- Kč,