Počet stránek ve webu: 43.121


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.442.882

Exekuce pro dluh bývalého manžela - exekutor nechal odhadnout cenu bytu manželky

Odesláno: 
Otevřeno 794 x
1 odpověď
 
Dobrý den.
Přišlo mi dopisem usnesení na provedení exekuce proti povinnému bývalému manželovi.
Dne 24.11.2009 bylo naše manželství rozvedeno. V majetkoprávním vyjednání jsem převzala určité závazky na sebe a patřila tam pouze má část  pohledávky (Pojišťovna Česká spořitelna, a. s. , Vienna Insurance Group) a tu jsem již splatila. Veškeré exekuce v té době byly sepsány a rozděleny (v té době exekuce na jeho jméno ještě nebyla). Až ze dne 17.3.2010, bylo vydáno okresním soudem v Ostravě uspokojení pohledávky proti povinnému Tomáši Bujokovy. Bylo to napsáno na jeho jméno bez mého vědomí.
24.11.2009 byl majetkovým vyrovnáním svěřen byt do mého vlastnictví (spolu s mými dvěma dětmi), protože jsme už nebyli spolu a je to také den našeho rozvodu.
Po přečtení dopisu jsem kontaktovala pana exekutora, který to má na starost a tomu byla sdělená adresa mého bývalého manžela. Dále z jeho strany žádná pozdější odezva nebyla.
Dále mě kontaktoval odhadce na výměr mého bytu ohledně ocenění nemovitosti.
Na tomto bytě jsou exekuce po bývalém manželovi a soudní zástava na bytě na jeho jméno. Proto v této věci potřebuji Vaši pomoc, protože nemůžu s dětmi skončit na ulici, když povinný u nás několik let nežije ani s ním nejsme v kontaktu.
Navíc se mi zdá, že i tato věc může být promlčená, protože od roku 2010 se nám nikdo neozval, nekontaktoval nic.
Jak dále postupovat? Exekučnímu úřadu jsem psala, ale vypadá to, že je to moc nezajímá a nechci už víc kvůli bývalému manželovi trpět za jeho chyby. Už tak za něho platím většinu exekucí, pracuji pouze na částečný úvazek a mám invaliditu druhého stupně.
Děkuji moc a doufám za brzkou odpověď
 
Zdravím Vás, ono také velmi záleží i na tom, zda dluh pro který je exekuce vymáhána vznikl za trvání manželství či nikoli. Pokud by dluh vznikl za trvání manželství tak je důležité i to, zda je ošetřen v dohodě o vypořádání SJM či nikoli. Proto je tato situace složitější a vyžaduje čas na nastudování listin a seznámení se s nimi. Pokud by však dluh vznikl po rozvodu a byt je Váš, je nutné podat návrh na vyškrtnutí bytu ze soupisu dle ust. § 68 odst. 1 exekučního řádu (zákon 120/2001 Sb.). Jen dodávám, že návrh na vyškrtnutí bytu ze soupisu je nutné podat do 30 dní ode dne, kdy jste se o zabavení bytu (o tom, že se má byt zpeněžit v rámci exekuce ve věci bývalého manžela dozvěděla) a tuto lhůtu bohužel není možné prominout.
V tomto návrhu je nutné nejen uvést, ale i doložit, že byt je nyní Vaším výlučným vlastnictvím, takže pokud bylo zřízeno exekutorské zástavní právo na byt, byla zatížena nemovitost ve vlastnictví osoby odlišné od povinného, což dokládáte jak úplným výpisem z katastru nemovitostí tak i kopií dohody o vypořádání SJM a navrhněte tedy výmaz zástavního práva exekutora v katastru nemovitostí, čímž Vám bude předána "čistá nemovitost".
Pokud tato lhůta již uplynula podala bych ve všech případech návrh na zastavení exekuce dle ust. § 55 exekučního řádu ve spojení s ust. § 268 odst. 1 písm d), písm h) občanského soudního řádu, kde bych uvedla, že exekutor rozhodl o zpeněžení nemovitosti ve věci povinného ..., který však již od ... není vlastníkem exekučně zatížené nemovitosti, neboť tato nemovitost byt, je od ... ve výlučném vlastnictví navrhovatelky, což navrhovatelka dokládá jednak úplným výpisem z listu vlastnictví a dále i úředně ověřenou kopií dohody o vypořádání SJM, neboť z výtežku zpeněžení této nemovitosti nelze uspokojit pohledávku oprávněného, neboť nemovitost (byt) není ve vlastnictví povinného ale navrhovatelky a proto by měla být exekuce prodejem nemovitosti bytu navrhovatelky v souladu s ust. § 268 odst. 1 písm d), písm, h) občanského soudního řádu zastavena.
Pro úplnost dodávám, že by bylo vhodné, aby návrh na zastavení exekuce psal advokát. Kontakty na advokáty naleznete na stránkách http://www.advokatikomora.cz nebo na http://www.cak.cz. Pokud jste v tíživé finanční situaci zkuste vyhledat pomoc advokáta, který své služby poskytuje tzv. pro bono, tj, buď zcela zdarma nebo za minimální odměnu. Přeji hodně štěstí a pevné nervy.