Počet stránek ve webu: 43.133


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.495.474

Exekuce taxi vozidla, auta, automobilu - může to exekutor udělat?

Odesláno: 
Otevřeno 1493 x
7 odpovědí
 
Dobrý den,
dnešního dne to jest 22.5.2017 mi zavolal exekutor, že pokud do 31.5.2017 neuhradím dlužnou částku, tak přijdu o auto se kterým podniká - jde o vozidlo TAXI z úvěru psaného na IČO. Velký technický průkaz je v zástavě úvěrové společnosti která úvěr poskytla.
Pokud auto neodevzdám dobrovolně, bude na moje místo podnikání pozvána zásahová jednotka a k tomu mi bude ještě udělena pokuta v částce 60 000 Kč za nesoučinnost -
neodevzdání věci.
Po námitce, že s autem podnikám v dopravě a je to předmět k provozování taxislužby mi bylo řečeno že ho to nezajímá a že nedá pokoj do té doby, než mě o to auto připraví..
Celý rozhovor v četné výhrůžek mám nahraný. Může si toto exekutor nebo jeho vykonávající úředník dovolit a jak se mám proti takovému nátlakové mu jednání bránit?
A na splátkový kalendář nechce v žádném případě přistoupit.
Děkuji za odpověď a s pozdravem Ladislav
 
Zdravím Vás, musím se Vás zeptat, zda je vozidlo psané na Vás nebo na leasingovou společnost. To je velice důležité, neboť jen vlastník vozidla, pokud by jím byla osoba odlišná od povinného může k exekutorovi, a to do 30 dnů ode dne, kdy se o zabavení své věci dozvěděla podat návrh na vyškrtnutí vozidla ze soupisu v souladu s ust. § 68 odst. 1 exekučního řádu (zákon 120/2001 Sb.).
Pokud by tedy vlastníkem vozidla byla leasingová společnost, je Vaší povinností leasingovou společnost informovat o zabavení vozidla, právě proto, aby mohla podat návrh na vyškrtnutí vozidla ze soupisu, ke kterému by přiložila i úředně ověřenou kopii leasingové smlouvy a velkého technického průkazu.
Pokud jste současně vlastníkem a provozovatelem vozidla Vy, je nutné, abyste u exekutora podal návrh na zastavení exekuce dle ust. § 55 exekučního řádu (zákon 120/2001 Sb.) ve spojení s ust. § 268 odst. 1 písm. d) občanského soudního řádu (zákon 99/1963 Sb.). V tomto Vašem návrhu se budete dožadovat zastavení exekuce prodejem automobilu, který Vy používáte k výkonu povolání či plnění svých pracovních úkolů a toto vozidlo tedy slouží k uspokojování Vašich hmotných potřeb i hmotných potřeb Vaší rodiny, neboť s tímto vozidlem provozujete taxislužbu. S ohledem na výše uvedené skutečnosti dané vozidlo nemohlo být exekutorem zabaveno, neboť zabavení věci, které slouží k výkonu povolání povinného výslovně zakazuje ust. § 322 odst. 1 občanského soudního řádu a zabavení takové věci či vozidla je zákonným důvodem pro zastavení exekuce upraveným v ust. § 268 odst. 1 písm d) občanského soudního řádu.
S ohledem na výše uvedené skutečnosti a jsou-li Vámi uváděné informace v dotazu pravdivé je jednání soudního vykonavatele nepřípustné a po dořešení věci je možné zvážit, zda si na vykonavatele nestěžovat přímo u exekutora nebo u Exekutorské komory ČR, neboť exekutor je zodpovědný i za chování svých zaměstnanců.
 
Dobrý den, děkuji za odpověď zapomněl jsem říci že vozidlo je sice psané na mou osobu ale hlavně na IČO, je vedené úřadem jako vozidlo taxislužby v četně veškerých dokladů dále vel. tech. průkaz je odevzdán u čs leasingové společnosti a je podepsána součást smlouvy (dodatek) o prednostnim právu zabavení věci leasing. spol. I přes tuto informaci kterou jsem exekutorskemu úřadu zdělil mi bylo doslova vyhrožováno (nebudu spát dokavad vás o toto vozidlo nepripravim a na začátek vám udělují pokutu ve výši 60 000 za ne odevzdání věci a při návštěvě která bude následovat bude na vás zavolana zásahová jednotka protože odmitate dobrovolně vydat věc podléhající exekuci a mnoho dalších výhrůžek jako že skončim na ulici a td. dokonce došlo i k vydírání tímto exekutorem ) tento tel. rozhovor jsem stačil nahrat na záznamník proto se ještě ptam může se takto chovat p. Smékal (exekutor) k dlužníkovi? On je svou hrubostí dost znám jaká je obrana proti takovému ex. který se nemíní ani neřídí platnými zákony a lidem kteří jsou v jeho exekucni moci způsobuje s vým jednáním další škody a dluhy tím si vlastně připravuje takto poškozené klienty na další exekuce děkuji za odpověď a s pozdravem Ladislav
 
Zdravím Vás, v tomto případě o zabavení vozidla neprodleně informujte i leasingovou společnost, která Vám dala auto na leasing. Vy podejte návrh na zastavení exekuce - viz. předchozí odpověď a doložte všechny listiny, které k vozidlo máte, a to včetně listin, které nyní uvádíte, i kopii koncesní listiny. Eventuálně podejte i trestní oznámení na vykonavatele, který s Vám hovořil, neboť zde by se mohlo jednat i o trestný čin vydírání. Více již asi nevymyslíme, kromě stížnosti o které jsem hovořila v minulé odpovědi.
 
Dobrý den, děkuji za radu a odpověď doufám že to vyjde
 
Zdravím Vás, za málo, držím palce.
 
Děkuji za radu a názor v případě potřeby se na Vás rád obratim ještě jednou děkuji a s pozdravem Ladislav
 
Zdravím Vás, od toho jsme tady, abychom pomáhali lidem. Kdybyste cokoli potřeboval, pochopitelně se na nás můžete kdykoli obrátit.