Počet stránek ve webu: 43.133


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.495.448

Úvěr uzavřený osobou blízkou na cizí jméno a exekuce - jak zpochybnit platnost úvěru?

Odesláno: 
Otevřeno 665 x
1 odpověď
 
Dobrý den,
matka mého přítele si vyjednala u České spořitelny úvěr v částce 50.000 Kč na jméno přítele. Dodala i číslo občanského průkazu, který je teď již neplatný (opsala si ho) a podpis byl zfalšován. Nic neřekla, příteli zrušila trvalé bydliště, dopisy od exekutora a i o zrušení bydliště chodily k ní, tudíž jsme o ničem bohužel nevěděli.
Nyní byla příteli uvalena exekuce na plat s celkovou částkou cca 120.000 Kč.
Až teď se postupně dozvídáme, jak vše bylo a že je celá smlouva zfalšovaná.
Jak prosím řešit tuto situaci, dá se exekuce nějak napadnout, popř. vše zaplatit a pak to po exekutorovi vymáhat zpět?
Děkujeme za odpověď, zatím jsme bezradní, exekutor s námi odmítl komunikovat, prý až po zaplacení celé částky.
 
Zdravím Vás, máte v zásadě dvě možnosti, vždy je však nutné exekuci uhradit.
První možností je poté peníze, které jste dali na úhradu exekuce vymáhat po přítelově matce soudně v rámci očanskoprávního řízení, a to jako náhradu škody, nebo na matku přítele podat trestní oznámení pro podvod, což bude složité dokázat, neboť mám za to, že je-li přítelova matka alespoň trochu chytrá tak bude zapírat, ale policie by měla i formou grafologických posudků přijít na to, že podpis na smlouvě je zfalšován, což bude nejdůležitější důkaz.
Grafologický posudek jako důkaz bych navrhla i v občanskoprávním řízení. Jako problém však vidím to, že nevíte, kde přítelova matka v současné době bydlí. A jako další je otázkou, zda bude chtít přítel peníze takto vymáhat po vlastní matce. Jen dodávám, že exekutor nic protiprávního ani nezákonného neučinil, ten pouze vymáhá pohledávku ve prospěch oprávněného na základě platného exekučního titulu. S žalobou proti exekutorovi neuspějete, neboť vše vzniklo v důsledku chování a jednání přítelovy matky, která zneužila doklady přítele a exekuce je jen následkem výše popsaného.