Počet stránek ve webu: 43.121


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.446.215

Předběžné opatření - exekuční dražba nemovitosti

Odesláno: 
Otevřeno 1717 x
5 odpovědí
 
Dobrý den,
4.4. 2017 byl rodičům vydražen dům v elektronické dražbě. Odvolali se proti příklepu a každý zvlášť (jsou rozvedeni 3. rok) podali insolvenční návrh.
Exekutor, který dům vydražil podal návrh na předběžné opatření, aby mohl i tak dokončit dražbu a dům prodat. V návrhu uvedl, že rodiče sabotují dražbu a odvolával se na to, že dům je již v dražbě od roku 2003.
Vzhledem k tomu, že otec má dluhy z podnikání, které dlouho nespadali do insolvence, rodiče podat návrh nemohli. V insolvenčním návrhu rodiče uvedli, že žádají o zpeněžení majetku insolvenčním správcem, vzhledem k tomu, že exekutor vydražil nemovitost za částku, která skoro ani z poloviny nepokryje částku dluhů věřitelům. Předběžné opatření, které soudci exekutorovi schválili nemá odkladný účinek při odvolání.
Zatím není stanoven datum na konání insolvenčního řízení.
Může vydražitel v tuto chvíli přijít a převzít si nemovitost (o odvolání proti příklepu soudce zatím nerozhodl) Jaké maji rodiče v tuto chvíli šance na zrušení předběžného opatření při odvolání a jaká je lhůta vyjádření Nejvyšším soudem? Děkuji Vám za Vaši odpověď.
 
Zdravím Vás, bohužel bez konkrétní znalosti a nastudování daných listin, které se k věci vztahují Vám nemohu odpovědět. Nejvyšší soud žádné lhůty nemá, ten jen jako každý soud musí rozhodnout tak, aby ve věci nedocházelo k průtahům v řízení, takže zde není přesně zákonem stanovená lhůta, ale rozhodnutí dovolacího soudu lze očekávat v řádech měsíců či roku i více, v závislosti na složitosti věci. Jen doufám, že jste právně zastoupeni advokátem, a pokud ne, kontakty na advokáty naleznete na stránkách http://www.advokatikomora.cz nebo na http://www.cak.cz.
 
Dobrý večer, děkuji Vám za Vaši odpověď. Mám na Vás ještě jeden dotaz. Může si tedy vydražitel převzít v tuto chvíli dům rodičů, pokud je schválené předběžné opatření aby exekutor dokončil dražbu, ale zároveň dosud není od soudu rozhodnuto o odvolání proti příklepu??? Je podaný i insolvenční návrh obou rodičů, který je v řízení. Děkuji Vám za Vaši odpověď.
 
Zdravím Vás, mám za to, že pokud není rozhodnuto o odvolání proti příklepu, pokud bylo odvolání přípustné dům bych kdybych byla na místě nového nabyvatele nepřebírala, ale po bydlících v domě bych, pokud by soud odvolání odmítl a usnesení o příklepu by potvrzení, požadovala nájemné. Nemovitost bych raději nepřebírala, a to i proto, že odvolání má odkladný účinek. Pokud by se jednalo o dovolání (mimořádný opravný prostředek) tak ten odkladný účinek nemá, zde bych nemovitost převzala. Pokud byla dražba provedena před podáním insolvenčního návrhu, tak insolvenční řízení nemá na dražbu žádný vliv.
 
Děkuji Vám za Vaši odpověd. O odvolání proti příklepu zatím soud nerozhodl, ale exekutor podal návrh na předběžné opatření aby mohl dokončit dražbu i v insolvenčním řízení to mu soud umožnil. Též podal návrh aby mohl soudu předat rovnou i spis s naším odvoláním proti příklepu ale to mu soud zamítl. Podali jsme odvolání proti předběžnému opatření, ale toto odvolání už odkladný účinek nemá. Máme ještě nejaké šance zachránit dům? Děkuji
 
Zdravím Vás, to lze těžko odhadnout, ale situace, že soud umožnil exekutorovi dokončit dražbu v insolvenčním řízení situaci komplikuje, ale záchrana domu není zcela vyloučena, stejně jako to, že o dům přijdete, neboť bude vydražen. Bez znalosti listin Vám nemohu fundovaně odpovědět, je to jako kdybyste po mě chtěli, abych věštila z křišťálové koule, a to já neumím, Pro právníka je vždy důležité vidět všechny listiny a mít možnost si je důkladně prostudovat, poté Vám může odpovědně říci jak by věc mohla dopadnout, jinak jsou vše jen dohady. Já Vám více neřeknu.