Počet stránek ve webu: 43.166


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.541.321

Stavební zabezpečení nemovitosti v exekuci v havarijním stavu

Odesláno: 
Otevřeno 556 x
1 odpověď
 
Dobrý den,
jsme tři vlastníci chalupy, která bohužel chátrá a její stav ohrožuje blízké okolí. Díky jednomu z vlastníků je 1/6 podílu nemovitosti zatížená exekucí. Nyní jsme dostali příkaz ze stavebního úřadu budovu stavebně zabezpečit, opravit zdi, strhnout krov apod. Je to vůbec možné v nařízené exekuci? Spoluvlastník - dlužník s námi vůbec nekomunikuje, exekucí má celkem osm, proto je vyloučené, aby se finančně podílel též na opravě. Jak máme postupovat?
Exekutor s námi taktéž nekomunikuje. Měli jsme v úmyslu chalupu strhnout a nechat jen obvodové zdi a zažádat o výmaz z katastru nemovitostí ČR, v žádném případě ji nechceme za těchto podmínek opravovat a navyšovat tak ještě její hodnotu.
Předem děkujeme za odpověď.
 
Zdravím Vás, v tomto případě Vám asi nezbyde nic jiného než se v této věci obrátit jak na exekutora, tak i na stavební úřad. Zcela Vás chápu, že se Vám nechce "vyhazovat peníze" a investovat je do "ruiny". Je otázkou, zda by stavební pozemek nakonec neměl vyšší hodnotu než celá chalupa.
Na druhou stranu chápu oprávněný požadavek stavebního úřadu, a to zvláště pokud nemovitost a její stav ohrožuje zdraví osob, kteří kolem této nemovitosti procházejí. Mám za to, že by bylo nejvhodnější se s exekutorem dohodnout na ustanovení soudního znalce, který by nemovitost prohlédnul a řekl by co je nejlepší, mám za to, že zájem na ochraně veřejného zdraví je silnější než zájem na úhradě pohledávky z prodeje zchátrané nemovitosti. Vše je však nutné vysvětlit zejména exekutorovi a rovněž i stavebnímu úřadu, bez komunikace s těmito orgány se nic nevyřeší.