Počet stránek ve webu: 43.155


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.522.697

Exekuce majetku třetí osoby - dlužník v bytě nebydlí, bydlí v zahraničí

Odesláno: 
Otevřeno 903 x
1 odpověď
 
Dobrý den.
Bydlím v bytě, který mi pronajímá známý, který má zde trvalé bydliště, na místo se dostavili exekutoři, na zvonku se nenachází jméno osoby na kterou je uvalena exekuce, exekutoři se ptali sousedů, sousedé pána který má zde trvalé bydliště neznají. Nemusí si exekutor ověřit, zda-li zde osoba skutečně žije? Osoba žije dlouhodobě v zahraničí, všechny dokumenty doručeny doručeny nejspíše fikcí. Po té co se exekutoři dostali do bytu začali sepisovat majetek, také majetek který je prokazatelně třetí osoby, doloženo dokladem o koupi, plus výpisem z účtu na kterém jsou zabavené položky vidět.
Exekutor tuhle skutečnost odmítl brát v ohled. Dále otázka na OSŘ §268 písm. e "průběh výkonu rozhodnutí ukazuje, že výtěžek, kterého jím bude dosaženo, nepostačí ani ke krytí jeho nákladů; " výkonem byl sepsán majetek v hodnotě cca 13.000 Kč z čehož je "majetek" osoby na kterou je uvalena exekuce cca 2 tisíce, zbytek je můj (televize dva počítače).
Není možné že je exekuce nezákonná, případně postup exekutorů nezákonný?
Při začátku jsem nebyl přítomen, exekutoři přítelkyni neukázali žádný průkaz, mě se legitimoval jen jeden z nich, OP také odmítli ukázat.
Předem děkuji za informace.
 
Zdravím Vás, pokud jsou vykonavatelé na správné adrese a ve správném bytě, v němž má povinný trvalý pobyt, tak do tohoto bytu mohou vstoupit a případně zde i zabavovat věci, pokud mají za to, že se jedná o majetek povinného. Pokud jsou však předloženy doklady, o tom, že zabavené věci nepatří povinnému, mají vykonavatelé dvě možnosti, a to že buď dané věci nezabaví anebo, že tak učiní. Pokud dané věci zabaví, je na vlastníkovi věcí, aby se bránil, a to návrhem na vyškrtnutí věcí ze soupisu dle ust. § 68 odst. 1 exekutorského řádu (zákon 120/2001 Sb.). Tento návrh je však nutné podat k exekutorovi, jehož zaměstnanci věci zabavili do 30 dnů ode dne, kdy se vlastník věcí o jejich zabavení dozvěděl. V tomto návrhu je nutné jednak identifikovat Vaše zabavené věci a dále je nutné přiložit úředně ověřené kopie dokladů prokazujících Vaše vlastnické právo k zabaveným věcem (smlouvy, faktury, dodací a záruční listy, .). Jen dodávám, že zmeškání této lhůty nelze prominout.
Pokud by byly zabaveny věci, které jsou upraveny v ust. § 321 a § 322 občanského soudního řádu (zákon 99/1963 Sb.), je to ohledně těchto věcí důvodem pro zastavení exekuce dle ust. § 55 exekučního řádu ve spojení s ust. § 268 odst 1 písm. d) občanského soudního řádu.
Jen dodávám, že návrh na zastavení exekuce z důvodu nemajetnosti povinného může podat pouze povinný, který k tomuto návrhu musí rovněž doložit i své příjmy minimálně za posledních 12 měsíců, proto Vy tuto možnost nemáte.