Počet stránek ve webu: 43.147


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.518.650

Účty blokované exekutorem manželce dlužníka - zúžené SJM, společné jmění manželů

Odesláno: 
Otevřeno 783 x
1 odpověď
 
Dobrý den,
Chtěla bych se zeptat, jestli mi exekutor může nahlížet na bankovní účty, když na mě žádné exekuce nejsou – ty jsou na manžela, ale před manželstvím jsme sepsali u notáře smlouvu a je vyvěšena i na úřední desce či listině. Chci se zeptat, jestli mi vůbec můžou blokovat účty.
Exekutor mi tvrdil, že ANO, je to pravda? Soudím se o odblokování účtů, ale trvá to už půl roku, přičemž banka Moneta mi za každý měsíc účtuje poplatek za vedení účtu ve výši 149 Kč plus další úroky.
Moji další otázkou tedy je, může mi banka účtovat poplatky za vedení, kde je účet blokován exekutorem? Jsem takhle v beznadějné situaci. Stojí mě to nemalé peníze. Věřím, že soud vyhraji, protože mi vrátili i soudní poplatek. Účty zrušit nemůžu, protože tam mám svoji osobní půjčky, které řádně splácím.
Předem děkuji za odpověď.
Klára
 
Zdravím Vás, s odpověďmi začnu od konce. Dle mého názoru smí banka účtovat bankovní poplatky klientovi i za účty blokované exekutorem, neboť Vy u nich máte účet a poplatek je za vedení účtu. Mám za to, že pokud Vám banka účet vede má právo na tento poplatek.
Ohledně blokace Vašeho účtu exekutorem je situace složitější, ono velmi záleží i na znění smlouvy o zúžení SJM a dále i na tom, zda exekučně vymáhaný dluh vznikl za trvání manželství či před ním.
Smlouvu o zůžení SJM zřejmě máte sepsanou, takže SJM ny vzniknout nemělo, tudíž by Vám exekutor neměl ani blokovat Vaše účty a ani do nich nahlížet, tedy si je lustrovat, ani kdyby dluh vznikl za trvání manželství. Pokud však máte uzavřenou pouze předmanželskou smlouvu a jedná se o dluh za trvání manželství, tak zde je exekutor oprávněn nejen lustrovat Vaše účty, ale rovněž je i blokovat, neboť dluh vznikl za trvání manželství a předmanželská smlouva není smlouva o zúžení SJM.
Pokud by však dluh manžela vznikl před manželstvím je nutné podat návrh na zastavení Vašeho exekučního postihu, (což jste učinila) a doložit i kopii oddacího listu soudu, a případně i kopii exekučního titulu (rozhodnutí, na jehož základě byla exekuce nařízení), čímž doložíte Vaše tvrzení, neboť se v tomto případě jedná o výlučný dluh manžela z doby před uzavřením manželství, s tím, že tento dluh by měl být vymáhán výlučně po Vašem manželovi a nikoli po Vás. Exekutor Vám však jako manželce povinného může provádět lustraci Vašich účtů, pokud není prokázáno, že se jedná o dluh před manželstvím.