Počet stránek ve webu: 43.121


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.448.319

Exekuce - dluh vzniklý zneužitím občanského průkazu a uzavřením smlouvy s mobilním operátorem neznámou osobou

Odesláno: 
Otevřeno 713 x
3 odpovědi
 
Dobrý den,
prosím Vás o pomoc ohledně nařízené exekuce na přítelkyni.
2009 ve škole ztratila na jeden den peněženku včetně OP, na který si někdo sjednal u T-mobile smlouvu. Přítelkyně o tom nevěděla a když se jí druhý den peněženka sice bez peněz, ale s OP vrátila, nic neřešila.
09/2009-11/2009 někdo využíval služby T-mobile a celkem vznikl nedoplatek 6.300 Kč, který T-mobile sice vymáhal, ale na informace ohledně krádeže totožnosti nereagoval.
Nyní přišla exekuční výzva celkem asi na 25.000 Kč. Přílohou bylo rozhodnutí ČTÚ o uznání nároku na náhradu, které však přítelkyni nebylo nikdy doručeno.
Prosím Vás o pomoc a návrh postupu, abychom tuto situaci úspěšně vyřešili.
Předem děkuji.
 
Zdravím Vás, rozhodnutí ČTU je exekučním titulem, pokud ČTÚ na Vaše námitky nereagoval nyní bude nutné exekuci uhradit, popřípadě se dohodnout na splátkovém kalendáři s exekutorem. Popřípadě Vám doporučuji vyhledat znění ust. § 268 odst. 1 písm. a) - h) občanského soudního řádu (zákon 99/1963 Sb.), a s tímto ustanovením se seznámit. Jsou zde upraveny důvody pro zastavení exekuce.
Jen dodávám, že pokud přítelkyně zneužití osobních údajů včas nehlásila policii (tedy neprodleně poté co se o něm dozvěděla) tak je jasné, že věřitel na toto sdělení nereaguje, neboť je má za účelové, neboť veškerá tvrzení je rovněž nutné i doložit. Proto mám za to, že bude nejlepší exekuci uhradit.
 
Dobrý den, děkuji Vám za odpověď. Vzhledem k tomu, že je přítelkyně na rodičovské dovolené a nemá žádný příjem a ani majetek, který by byl exekucí postihnutelný myslím si, že by bylo možné zrušit exekuci pro nemajetnost. Prosím Vás je o informaci, jak by bylo vhodné postupovat a jaké jsou u tohoto druhu zrušení exekuce podmínky. Předem Vám děkuji
 
Zdravím Vás, ano v tomto případě je možné podat návrh na zastavení exekuce pro nemajetnost dlužníka dle ust. § 55 exekučního řádu (zákon 120/2001 Sb.) ve spojení s ust. § 268 odst. 1 písm. e) občanského soudního řádu (zákon 99/1963 Sb.), a to pro nemajetnost dlužníka. Podmínky jsou tyto povinný nemá příjem, z něhož by bylo možné provádět exekuční srážky a tento stav je dlouhodobý, exekuce by měla být vymáhána bez výsledku cca 12 měsíců a povinný musí k návrhu na zastavení exekuce přiložit aktuální přehled příjmů za rok 2017 a rok 2016, v tomto případě přehled vyplácených dávek státní sociální podpory. Jelikož mateřská dovolená trvá delší dobu je možné to zkusit, pokud nebude mateřská dovolená přítelkyni brzy končit a ona nemá nastoupit do práce, kde by jí bylo možné provádět exekuční srážky ze mzdy či platu.