Počet stránek ve webu: 43.133


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.494.943

Vymáhání dluhu v insolvenci - dluh z manželství

Odesláno: 
Otevřeno 1009 x
3 odpovědi
 
Dobrý den,
2010 jsem se rozvedla, v době manželství jsme koupili na hypotéku dům, bývalému muži běží již 3 roky insolvence. Dům se prodal nedávno, banka se přihlásila jako věřitel, určitá částka se pokryla a zbyla část dluhu a to teď zkouší vymáhat po mě, ačkoli se na justice.cz uvádí, že po upraveném seznamu je dlužník stále bývalý manžel.
Proto bych se ráda dozvěděla, zda to vůbec můžou vymáhat po mě.
Děkuji
 
Zdravím Vás, bez dalších informací Vám bohužel nejsem schopná odpovědět. Vy neuvádíte, zda je na hypoteční smlouvě uveden pouze Váš manžel jako dlužník, nebo i Vy jako spoludlužník. Dále neuvádíte ani, zda tato pohledávka byla před manželovým vstupem do insolvence vymáhána exekučně či nikoli. Bez odpovědi na tyto otázky Vám skutečně nemohu odpovědět, neboť by odpověď nebyla konkrétní.
 
Dobrý den, tak v hypotéce jsem byla vedená i já, při rozvodu jsme udělali majetkové vyrovnání, notářem ověřené, manžel platil hypotéku sám a pak si sám zažádal o insolvenci, kam se banka přihlásila jako věřitel.
Děkuji
 
Zdravím Vás a v dohodě o vypořádání SJM je výslovně uvedeno, že hypotéka je výlučným dluhem manžela? A souhlasila s tím banka? Pokud by to tak bylo tak by banka tento dluh po Vás vymáhat neměla, neboť Vy již nejste spoludlužníkem, ale pokud banka s dohodou o vypořádání SJM, s tím, že výlučným dlužníkem bude jen Váš manžel nesouhlasila, tak mám za to, že tento dluh může banka vymáhat i po Vás, neboť pro banku jste spoludlužníkem, ale je možné zkusit argumentovat dohodou o vypořádání SJM, rozhodně je zde vyšší šance na úspěch než kdyby tu dohoda o vypořádání SJM nebyla, i když v případě nesouhlasu banky nemáte jistotu, že banka na Vaše argumenty přistoupí.