Počet stránek ve webu: 43.166


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.546.901

Oddalování exekuce s cílem navýšit náklady exekuce - může to exekutor udělat?

Odesláno: 
Otevřeno 709 x
1 odpověď
 
Dobry den.
2009 si vzala kamarádka půjčku u ČS, a. s. Splácela jak mohla nicméně nedoplatila 50.000 Kč.
2014 to dostal exekutor a dnes (20.04.2017) se ozval a zastavil účet v bance a požaduje 170.000 Kč ve splátkách po 17.000 Kč.
Kamarádka je na mateřské dovolené a je sama.
Chci se zeptat je nějaké řešeni jak snížit splátky a je vůbec možné aby exekutor zadržoval exekuci 3 roky?
Děkuji moc za odpověď
 
Zdavím Vás, s jistotou Vám mohu říci, že každou listinu, kterou exekutor v rámci exekuce vydá doručuje povinnému, jelikož si Vaše kamarádka zřejmě nepřebírá poštu byly jí veškeré listiny zřejmě doručeny tzv. fikcí doručení. To však není vina exekutora, ale právě a jen Vaší kamarádky.
Exekutor takové splátky požadovat může, ale kamarádka na to nemá, takže nebude moci takto navržený splátkový kalendář nejen přijmout, ale ani dodržet. Proto bude exekutor pokračovat v exekuci i ostatními způsoby provedení exekuce (srážky z rodičovského příspěvku, .). Pokud má kamarádka blokovaný účet a potřebuje peníze, může zajít na pobočku banky, u které má blokovaný účet veden a zde v souladu s ust. § 304b odst. 1 občanského soudního řádu (zákon 99/1963 Sb.), požádat o výplatu nezabavitelné částky, která je určena povinnému a banka by kamarádce měla tuto částku (dvojnásobek životního minima, tj. 6.820,- Kč), pokud na účtu byla vyplatit. Jen dodávám, že o výplatu této částky může Vaše kamarádka požádat pouze jednou po celou dobu vedení exekuce přikázáním pohledávky z účtu povinného (blokací účtu), o čemž by ji měl exekutor v písemné formě poučit.
Dále Vaší kamarádce rovněž doporučuji se s plátcem rodičovského příspěvku dohodnout na výplatě této dávky buď v hotovosti nebo složenkou, a to proto. aby jí tyto peníze nechodily na blokovaný účet.
Dále by se kamarádka měla seznámit i se zněním ust. § 268 odst. 1 písm. a) - h) občanského soudního řádu, neboť zde jsou upraveny zákonné důvody pro zastavení exekuce.