Počet stránek ve webu: 43.121


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.448.752

Starý dluh před manželstvím a exekuce - je nový z manželů ručitel dluhu?

Odesláno: 
Otevřeno 703 x
1 odpověď
 
Dobrý den,
mám jednu otázku. Můj muž ještě kdysi dávno co jsem ho neznala měl autonehodu. Přestal platiť pojistné co neměl. Následně. mu přišla částka kolem 200.000 Kč - povinnost nahradit škodu.
Nezaplatil a šlo to k exekuci. Takže z 200.000 Kč to naskíkalo o dalších stovek tisic. To byl rok 2009.
Manžel žil 17 let v zahraničí, teď se vrátil a chce se k tomu postavit čelem a zažádat si o oddlužení, protože určitě nebude mít na to jen tak zaplatit milion, který tam s úrokem naskákal.
Když exekuce byla zahájena před manželstvím musím i ja zažádat o oddlužení? A co se bude dít, když nastoupim do práce? Seberou mi plat? My nic nemáme, po x letech jsme v Čr. A bojím se toho, ze mi vlítnou do bytu a vše seberou.
Než se vyřeší to oddlužení. Můžou se za mnou dostavit i v práci? Když ta exekuce se vede už řadu let co jsem manžela neznala? Děkuji předem za odpověď.
 
Zdravím Vás, jelikož se jedná o dluh před manželstvím, tak by Váš majetek ani peníze být postiženy neměli, ale je pravdou, že u exekutorů člověk nikdy neví. Kdyby došlo k zablokování Vašeho účtu nebo mzdy, bylo by nutné se bránit, a to návrhem na zastavení exekučního postihu manžela povinného dle ust. § 55 exekučního řádu (zákon 120/2001 Sb.) ve spojení s ust. § 268 odst. 1 písm. h) občanského soudního řádu (zákon 99/1963 Sb.). V tomto návrhu je třeba uvést, že exekučně vymáhaný dluh vznikl ještě před uzavřením manželství, což je nutné doložit i úředně ověřenou kopií oddacího listu. Z tohoto důvodu tedy máte za to, že Váš postih je neoprávněný, neboť se jedná o výlučný dluh Vašeho manžela a Vy z tohoto důvodu, a to s ohledem na dikci ust. § 268 odst. 1 písm. h) občanského soudního řádu žádáte o zastavení exekučního postihu manželky povinného. Jen dodávám, že Váš manžel může pochopitelně podat insolvenční návrh sám za sebe, ale musí mít více věřitelů a více závazků po splatnosti déle než 30 dní. Navíc Váš manžel musí být schopen ze svých příjmů uhradit, alespoň 30% závazků nezajištěných věřitelů plus odměnu insolvečního správce ve výši 65.340,- Kč za 60 měsíců. Jen dodávám, že pokud má Váš manžel hypotéku nebo leasing, tak v případě insolvence, pokud by se přihlásil zajištěný věřitel byl by předmět zajištění zpeněžen insolvenčním správcem a z jeho výtěžku by byla uspokojena pohledávka zajištěného věřitele.
Pro úplnost uvádím, že podáním insolvenčního návrhu by Vás exekutor navštívit neměl, neboť to má výslovně zakázáno.