Počet stránek ve webu: 43.121


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.441.511

Exekuce auta, automobilu osoby ZTP/P - léčba ve vzdáleném místě

Odesláno: 
Otevřeno 856 x
1 odpověď
 
Dobrý den,
moje manželka má z minulého manželství, kdy podnikala, exekuci, takže máme majetek obstavený (i když neodvezený) exekutorem. Manželka onemocněla rakovinou, která se jí proměnila v mnoho druhů metastáz snad ve všech orgánech těla, v současné době prodělává drahou biologickou léčbu, kterou jí však pojišťovna hradí s podmínkou, že nesmí využívat sanitní převozy do místa léčení, musí se dopravovat sama. Takže si půjčujeme auto, manželka má průkaz ZTP/P, ale ten lze na dálnici využít pouze v případě, že auto patří osobě blízké, jinak bychom museli mít dálniční známku.
Vzhledem k tomu, že nejbližší příbuzní již nejsou ochotni nám vůz půjčovat, můžeme si pořídit nějaký levný ojetý vůz s tím, že se dá "ošetřit" situace, kdy tento nemůže být zabaven exekutorem, jelikož s ním musím pravidelně přepravovat nemohoucí manželku k lékařům?
Děkuji za odpověď.
Alois.
 
Zdravím Vás, z toho co píšete mám za to, že automobil si chcete pořídit. Jelikož je Vaše žena držitelem průkazu ZTP/P automobil by jí neměl být v souladu s ust. § 322 odst. 1, odst. 2 písm. e) občanského soudního řádu (zákon 99/1963 Sb.). Pokud by Vám tento vůz chtěl exekutor zabavit bylo by nutné podat návrh na zastavení exekuce dle ust. § 55 exekučního řádu (zákon 120/2001 Sb.) ve spojení s ust. § 268 odst. 1 písm. d) občanského soudního řádu. Jen je třeba v příloze k návrhu na zastavení exekuce doložit aktuální lékařské zprávy o zdravotním stavu manželky a kopii průkazu ZTP/P, případně posudku o invaliditě. Mám za to, že exekuce by měla být v tomto případě zastavena.