Počet stránek ve webu: 43.121


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.446.306

Prodej nemovitosti v exekuci předem vybranému kupujícímu - lze to navrhnout exekutorovi?

Odesláno: 
Otevřeno 540 x
3 odpovědi
 
Je vedeno exekuční řízení prodejem nemovitosti (dražbou) ve věci vypořádání podílového spoluvlastnictví k nemovitostem. Souběžně v návaznosti na výše uvedené exekuční řízení probíhají samostatně dvě soudní řízení ve věci bezdůvodného obohacení žalovaného spoluvlastníka. V jednom z těchto soudních jednání se strany dohodly na společném prodeji nemovitosti s vypořádáním spoluvlastnických podílů a vypořádáním snížené částky pohledávky žalovaného spoluvlastníka vyplývající z uvedených žalob za obohacení, které budou následně žalobcem zrušeny, Exekuční příkaz k prodeji nemovitosti zůstane zachován.
V usnesení soudu z tohoto jednání soud rozhodl, že řízení se podle § 110 o. s. ř. přerušuje, jelikož žalobce i žalovaní shodně navrhli přerušení řízení z výše uvedeného důvodu. Když přerušení řízení se nepříčí účelu řízení, soud má vždy usilovat o smírné vyřešení sporu (ust. § 99 odst. 1 o. s. ř.).
S exekutorem se chci dohodnout na podmínkách prodeje v exekuci již vybranému zájemci. Předpokládám provedení všech smluvních záležitostí prodeje přímo exekutorem, kde bude i přímo účastníkem se zástavou nemovitosti tak, aby byly zajištěny a splněny podmínky dohody, kupní cena byla uhrazena na účet exekutora a soudní exekutor následně na katastru zajistil výmaz exekutorského zástavního práva na nemovitost. V určené lhůtě po odpočtu nákladů exekuce, vyplatí exekutor pohledávku oprávněnému, a spoluvlastnické podíly nemovitosti. Je uvedený postup prodeje v exekuci právně správný, může být v tomto rozsahu po exekutorovi požadován a jakým způsobem? Děkuji.
 
Zdravím Vás, pokud exekutor vede exekuci na nemovitost, kterou má zájem kdokoli nabýt do svého vlastnictví, tak musí kontaktovat exekutora se kterým projedná podmínky prodeje. Jelikož exekutor bude stranou smlouvy, tak jelikož má právnické vzdělání, tak dle mého názoru rovněž kupní smlouvu i sepíše a následně zajistí i vklad vlastnického práva na nového nabyvatele (vlastníka nemovitosti) současně s výmazem exekutorského zástavního práva váznoucího na nemoviosti. Více již nového vlastníka nemovitosti zajímat nemusí. Je jasné, že z výtěžku prodeje bude nejdříve uhrazena odměna dražebníka (pokud se dražilo i osobou odlišnou od exekutora), pokud ne tak se přednostně uhradí odměna exekutora a zbylá částka by měla připadnout oprávněnému.
Pokud by výtěžek zpeněžení nemovitosti po odpočtu výše uvedených položek nepokryl celou vymáhanou částku, exekutor bude pohledávku po povinném dále vymáhat jinými způsoby provedení exekuce. Pokud by tuto částku výtěžek zpeněžení nemovitosti pokryl, exekuce bude zastavena, a pokud by ještě nějaké peníze zbyly, měly by být vyplaceny povinnému, a to jako tzv. hyperocha,
 
Děkuji za odpověď (k dotazu 4482). Prosím ještě o doplnění k dotazu uvedené dohody stran o prodeji nemovitosti včetně dohodnuté pohledávky (žalovaného za soudní náklady žalobce při zrušení žalob) a náklady exekutora, zapsané při jednání u soudu a potvrzené jeho usnesením. Předpokládám, že tato dohoda je plně právně platná a vymahatelná oprávněným přímo v tomto exekučním řízení po domluvě s exekutorem. U prodeje nemovitosti na základě dohody stran u soudu, rovněž předpokládám větší součinnost s exekutorem při určení kupce, který je již zajištěn, cenově výhodného zpeněžení a případných dalších ujednání. Děkuji
 
Zdravím Vás, pokud je ona dohoda stran o prodeji nemovitosti včetně dohodnuté pohledávky (žalovaného za soudní náklady žalobce při zrušení žalob) schválena soudním smírem, je nutné čekat na právní moci usnesení o schválení soudního smíru, aby bylo možné nesplnění této dohody exekučně vymáhat po tom, kdo povinnost mu uloženou soudním smírem nesplnil.
U prodeje nemovitosti exekutorem v rámci probíhající exekuce je věc jiná, smluvní podmínky bude určovat exekutor v součinnosti se smluvními stranami a on (exekutor) by měl vše ošetřit tak, aby vše proběhlo hladce a v souladu s uzavřenou smlouvou.