Počet stránek ve webu: 43.121


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.448.350

Nesplacení hypotečního úvěru, exekuce a dražba nemovitosti - dům s více vlastníky, spolumajiteli

Odesláno: 
Otevřeno 856 x
1 odpověď
 
Dobrý den,
prosím moc o radu ve věci nesplácení hypotečního úvěru a jeho důsledcích.
2009 jsem podepsala smlouvu s hypoteční bankou na úvěr ve výši 2.700.000 Kč za účelem nákupu nemovitosti - 1/6 nemovitosti (dle banky není určeno ani jaká 1/6 konkrétně), jedná se o rodinný dům. Zbývající majitelé podepsali zástavní právo, které se vztahuje na celý dům, společně s vedlejší parcelou. Hodnota domu je cca 16,2 mil, tedy několikanásobná zástava. V domě již několik let nebydlím a zbývající majitelé hypotéku splácejí.
Od léta však nebudou moci hypotéku splácet, já bohužel také ne, proto prosím o radu, jakým způsobem se bude věc řešit, zda půjde dům do dražby apod. S touto variantou počítám, i následky jako registr dlužníků.
Zajímá mě spíše, zda by byl ohrožen i můj další majetek, když zástava je v případě nesplaceni několikanásobně vyšší a měla by pokrýt zbývající dluh cca 2.000.000 + úroky a náklady na exekuční řízení. Velice děkuji ta odpověď.
 
Zdravím Vás, u hypotečního úvěru je to tak, že v případě jeho nesplácení se zajištěný věřitel vždy jako prvni uspokojí z prodeje zástavy (nemovitosti). Jedině pokud by výtěžek z prodeje nemovitosti nedostačoval k úhradě pohledávky zajištěného věřitele, mohla by hypoteční banka zbytek dluhu vymáhat po všech spoludlužnících, kteří hypoteční úvěr podepsali a poté následně i podat návrh na nařízení exekuce. Takže zde záleží i na tom, za jakou částku by byla daná nemovitost zpeněžena.