Počet stránek ve webu: 43.155


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.519.922

Exekuce ideální poloviny bytu, domu, nemovitosti - práva nového majitele podílu nemovitosti

Odesláno: 
Otevřeno 1268 x
1 odpověď
 
Dobrý den,
moje matka je majitelkou ideální poloviny domu - majitelkou druhé půlky je její sestřenice. Po letech relativně klidného soužití vychází najevo, že sestřenice má spoustu dluhů, zastavený byt, dluží svým zaměstnavatelům i mé mámě částky jdoucí do desítek tisíc. Dluhy nesplácí, nekomunikuje, kličkuje. Hrozí exekuční prodej její ideální poloviny.
Prosím Vás o informace, jestli má moje máma nějaké možnosti, jak se postarat o to, aby na stará kolena nebyla bezdomovcem či obětí nového vlastníka ideální poloviny.
Jaké kroky máme podniknout? Na koho se obrátit? Co si ohlídat?
Děkuji Vám mnohokrát.
 
Zdravím Vás, zde je nutné vyjednávat s exekutorem, který exekuci vede a požadovat vyčíslení celkové vymáhané částky. Jelikož z textu dotazu je zřejmé, že exekucí je více, je možné se zkusit s exekutorem, který je první v pořadí (ten by měl nemovitost dražit) dohodnout na odkoupení nemoviosti za rozumnou cenu. Pokud se nedohodnete, bylo by možné se rovněž i zúčastnit za maminku dražby nemovitosti, popřípadě i mamince zkusit shánět jiné vhodnější bydlení, aby nebyla vystavena stresům spojených s dražbou nemovitostí jako jsou návštěvy soudního znalce či realitních makléřů, kteří by spoluvlastnický podíl mohli nabízet ke koupi, neboť nemovitosti v dražbě jsou nabízeny i realitními kancelářemi. Nejvhodnější by byl přímý prodej a na tom je možné se domluvit pouze s exekutorem, který by nemovitost měl dražit, neboť s ním bude uzavírána i kupní smlouva o převodu nemovitosti.