Počet stránek ve webu: 43.121


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.448.581

Prodej bytu, domu v insolvenci - práva původního majitele nemovitosti

Odesláno: 
Otevřeno 1174 x
1 odpověď
 
Dobrý den,
v rámci oddlužení dochází k prodeji rodinného domu RD, vzhledem k tomu, že se domem ručilo za právnickou osobu, která neplnila, banka přistoupila k prodeji zástavy. Dle doporučení jsem šel do oddlužení, kde nyní se dům jak jsem psal prodává.
Chci dům i tak zachránit a odkoupit od banky dle jejich představ. Objevil se ale zájemce, kterému se dům líbí a chce možná koupit. Jaké práva mám jako současný vlastník RD a někdo kdo nechce dům prodat, nebo lépe musí mi nový kupující zajistit náhradní adekvátní bydlení, má tuto nějakou povinnost dle NOZ?
Může mne vystěhovat i přes to, že bych např. chtěl platit řádně nájem kdyby nakonec k prodeji RD došlo? Dáváme dohromady finanční prostředky, rádi bychom byli připraveni. Předem děkuji za Vaši odpověď, moc by mi pomohlo pokud by jste uměli reagovat v průběhu dneška, jelikož zítra (20.03.2017) (01.03.2017) proběhne schůzka s potenciálním zájemcem na koupi našeho rodinného domu RD.
Děkuji.
 
Zdravím Vás, pokud se dům zpeněžuje v průběhu oddlužení, tak dlužníku nikdo nemusí zajistit ani náhradní ubytování. Dlužník se o sebe musí postarat sám. Je však možné se s novým nabyvatelem dohodnout a uzavřít s ním nájemní smlouvy, kdy nový nabyvatel by byl pronajímatel a Vy nájemce. V oddlužení se dům zpeněží tomu, kdo učiní vyšší nabídku. Popřípadě můžete požádat o výjimku ze zákazu nabývání majetku osobami blízkými dlužníkovi a uvidíte co na to soud a správce.