Počet stránek ve webu: 43.166


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.545.122

Exekuce pokud neodejde výživné z dětského konta na účet matky dítěte - je exekuce oprávněná?

Odesláno: 
Otevřeno 1018 x
3 odpovědi
 
Od úpravy péče platím výživné tak, že peníze vyčleněné na dítě posílám na samostatný učet, z něj platím výdaje na dítě během dvou víkendů v měsíci. Do patnáctého dne v měsíci převedu částku o něco málo vyšší na učet dětského konta a z toho konta pak přesnou částku výživného na účet matky, která dosud nezpozorovala, že ji peníze chodí z konta dítěte. Tento dlouhý penězovod je volen proto, aby bylo vše prokazatelné.
V případě, že jeden převod z dětského konta na učet matky neproběhne, Matka dá hned 16. dne v měsíci návrh na exekuci (ona to udělá), tak bude exekuce oprávněná nebo ne, když doložím výpis svého učtu, kde peníze pravidelně přicházejí a odcházejí na účet dítěte a děje se tak dlouhodobě a v mém chování na učtu nenastala změna?
 
Zdravím Vás, pokud by matka nezletilého podala návrh na exekuci pro neplacení výživného mělo by se jednat o prodlení s placením výživného. Mám za to, že matka by první den prodlení zpozorovala, že výživné není uhrazeno, ale sepsání návrhu na nařízení exekuce, obstarání příloh k návrhu a jeho odeslání rovněž stojí nějaký čas a do té doby by již výživné mělo být uhrazeno, tak bych se toho tolik nebála. I když teoreticky vzato, pokud by došlo k prodlení s placením výživného tak by se již jednalo o oprávněnou exekuci. Pokud by však výživné bylo uhrazeno, mohl byste podat návrh na zastavení exekuce dle ust. § 55 exekučního řádu (zákon 120/2001 Sb.) ve spojení s ust. § 268 odst. 1 písm. g) občanského soudního řádu (zákon 99/1963 Sb.) a doložit úhradu výživného a rovněž i řádnou úhradu výživného 6 - 12 měsíců zpět. To proto, aby exekutor věděl. že se tak stalo nedopatřením a exekuci zastavil.
 
Ještě prosím o doplnění, v případě „oprávněné“ exekuce, kdy v době mé žádosti zastavení exekuce by bylo vše uhrazeno bezprostředně po prvním kontaktu s exekutorem, který je snad povinen prvně kontaktovat mne přes ISDS (než mého zaměstnavatele???? ), kdo bude náklady na exekuci, když exekutor nebude konat více, než mi pošle jeden dopis přes ISDS a já doložím zaplacení a třeba „omluvu“? (Resp. je povinen exekutor použít mou ISDS nebo ne? , tím že mám ISDS jasně dávám najevo, že se neschovávám například před doručením…).

Děkuji za odpověď, matka to má tak, že je bez finančních rezerv a v dluzích v řádech desetitisíců Kč. Přesto více než výživné utrácí za právní služby (kulantní složité stížnosti, nové žádosti k soudu atp.), takže by s návrhem neotálela a tvrzením v médiích, že výživné se často neplatí, nerozumím, když je zde takovýto efektivní mimosoudní nástroj, rozhodně nestojím o to, aby u mého zaměstnavatele to kvokalo v účtárně. S tím, že vyživuji vlastně děti různých právních zástupkyň asi nic nenadělám, a že soud nečiní s výkony rozhodnutí s tím asi nic nenadělám, když má soudkyně pravidelně rýmičku odkládá úkony, které by měly byt, že?

Omluvte, že se takto ptám, nikdy jsem nic nedlužil a nikdy jsem neměl co dočinění z VB/PČR/PACH až nyní po rozvodu na základě podrazů ze strany matky a jsem zděšen jak tento zk*rvený stát (ne) funguje a rozsudek soudu nic neznamená (na výkon rozhodnutí soud nemá vůbec žádné termíny).

Zvažuji jedno výživné nezaplatit (výživné uvízne na dětském kontě, aby jej matka neutratila, já peníze morálně náležící dítěti uhradím), abych dokumentoval jedno z dalších agresivních jednání matky opatrovnickému soudu.

Ještě jednou děkuji za ten rozbor, kdo zaplatí výdaje na exekuci, v případě, že bude technicky oprávněná, ale zaplaceno bude hned na první výzvu exekutora nebo ještě dříve (třeba právě ještě tentýž nebo následující měsíc) a o kolik peněz se jedná v případě, že jedno výživné je 5500 Kč.
 
Zdravím Vás, pokud nechcete mít exekuci tak výživné uhraďte. Tímto způsobem demonstrovat jak vše funguje je nešťastné. Vězte, že minimální náklady exekutora činí 7.650,- Kč, tolik byste hradil, kdybyste jedno výživné neuhradil včas. Kdybyste je uhradil před nařízením exekuce byla by tato částka rovna 3.650,- Kč, což i to jsou peníze, které by se daly investovat lépe než do pokusu, co by se stalo kdybych nezaplatil, ... je to zbytečné. Kdybyste však úhradu výživného doložil 16. v měsíci, mám za to, že by exekutor mohl chtít náklady exekuce i po matce, ale vzhledem k tomu, že dítě je nezletilé a exekutorovi by bylo jasné, že kdybyste výživné nehradil, tak by se na něj matka opět obrátila, tak mám za to, že jelikož byste byl s úhradou výživného v prodlení i jeden den, tak byste náklady exekuce skutečně hradil spíše Vy.