Počet stránek ve webu: 43.121


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.444.403

Dluh způsobený jinou osobou a vymáhání po mě - jak se bránit?

Odesláno: 
Otevřeno 926 x
1 odpověď
 
V roce 2013 jsem si otevřela, jako vedlejší činnost při zaměstnání živnost (masážní a kosmetické studio). V té době mi s tím pomáhala matka, která se o chod podniku víceméně starala. Pronajala jsem si prostory na mé jméno a samozřejmě IČO, provozovala jsem to cca 2 roky a poté jsem dostala nabídku na práci v jiném oboru v zahraničí. 31.5.2015 jsem tedy ukončila živnost na všech institucích (hygiena, živnostenský odbor, ČSSZ… ).
Provoznu po mě "převzala" (vše se jen přepsalo na její jméno a IČO) matky kamarádka, s tím, že jediné co se nepřepsalo, byla právě nájemní smlouva. Jelikož tam byl menší nedoplatek na nájmu. Pronajímatel s přepsáním nesouhlasil.
Po mém odchodu ale tento nedoplatek rapidně narostl a mě nyní přišel exekuční platební rozkaz. Na kterém jsou uvedené měsíce, které nebyly placené, tzn. od 08/2015 až do 04/2016. Já byla bohužel hloupá a důvěřivá k matce a věřila ji, že peníze opět vydělá, ona se teď však obrací ke mě zády.
Můj dotaz zní : je ten dluh opravdu na mé jméno, když začal vznikat až 3. měsíc po mém skončení s podnikáním? Mohu se nějak odvolávat, či říci soudu jak to vlastně bylo, nebo raději držet ústa a platit?
Ještě chci upozornit že prostory jsou to vyloženě komerční, schválené právě pro tuto činnost. Na matku ani známou bych už ohledy nebrala, pokud bych měla nějakou naději. Děkuji moc za odpověď.
 
Zdravím Vás, zde bude nutné navštívit advokáta a poradit se s ním a případně proti platebnímu rozkazu podat odpor, kde vše doložíte (ukončení provozování živnosti, pracovní, odhlášku z OSSZ, pracovní smlouvu). Pokud však byla nájemní smlouva psána na Vás, tak nájemcem, který je povinen nájemné hradit jste Vy, proto by nebylo od věci ani tento dluh uhradit a tuto částku pak vymáhat po těch, kteří tyto prostory po Vás užívali. Jak však uvádím bude záležet i na obsahu výše uvedených listin. Kontakty na advokáty naleznete na stránkách http://www.advokatikomora.cz nebo na http://www.cak.cz.