Počet stránek ve webu: 43.155


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.527.378

Jak požádat exekutora o neoprávněně zabavenou věc při výkonu exekuce (zabavení mobiliáře)?

Odesláno: 
Otevřeno 782 x
1 odpověď
 
Dobrý den,
1.12.2016 byl u mě proveden vykonavatelem soudního exekutora soupis movitého majetku. Věci VĚTŠINOU NE MOJE byly označeny a odvezena byla airsoftová zbraň v majetku syna mé spolubydlící (MĚ JE 60 LET).
16.1. 2017 jsem odesílal žádost o vyloučení ze soupisu s dokladem (smlouvou o koupi), že zbraň je v majetku dotyčného. Dostal jsem dopis, že žádost musí poslat tvrzený vlastník věci s dokladem do 30 dní a že o návrhu nelze procesně rozhodovat.
Má skutečný vlastník ještě nějakou možnost, jak se domoci svého majetku? DĚKUJI
 
Zdravím Vás, ano návrh na vyškrtnutí věcí ze soupisu dle ust. § 68 odst. 1 exekučního řádu (zákon 120/2001 Sb.) musí být skutečně podána vlastníkem věci, a nikoli povinným. Lhůta k podání tohoto návrhu je pouze 30 dní ode dne, kdy se vlastník věci dozvěděl o zabavení této věci. Zmeškání této lhůty nelze prominout, takže zmeškání této lhůty má bohužel za následek, to, že se vlastník věci již nemůže domáhat vydání této věci, i kdyby prokázal, že mu věc patří, neboť zmeškal lhůtu k podání návrhu na vyloučení věci ze soupisu. Je tedy otázkou, kdy se vlastník "zbraně" o jejím soupisu dozvěděl, pokud je to více než 30 dní, už nemůže bohužel nic dělat a tuto zbraň si bude muset koupit v dražbě. Pokud je to méně než 30 dní, tak je nutné do 30 dní ode dne, kdy se o zabavení zbraně dozvěděl podat návrh na vyškrtnutí věci ze soupisu a to spolu s přiložením úředně ověřené kopie kupní smlouvy o koupi této "zbraně".