Počet stránek ve webu: 43.155


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.526.403

Dědění v insolvenci - vzdání se dědického podílu zadluženým dědicem v oddlužení, osobním bankrotu

Odesláno: 
Otevřeno 1231 x
1 odpověď
 
Dobrý den,
jsem již 3 roky (2014-2017) v insolvenci splátkovým kalendářem. Vše řádně platím a na účet insolvenční správci chodí vyšší splátky, než nařídil soud. Zaplatím 100℅ dluhu, insolvence bude dokonce ukončena dříve, než za 5 let.
01/2017 mi zemřela maminka. Jsem společně s otcem a sestrou účastníkem dědického řízení.
Jedná se o dům v hodnotě cca 3.000.000 Kč a nějaká menší hotovost. Jak mám postupovat? Chceme se se sestrou vzdát dědictví ve prospěch tatínka.
Děkuji za odpověď
 
Zdravím Vás, věci ohledně dědictví v insolvenci je třeba vždy konzultovat jak s insolvenčním správcem, tak i s notářem, který dědictví projednává. Jedno Vám však sdělím již nyní, pokud byste byla schopna uhradit 100% dluhů do projednání dědictví a soud by vzal splnění oddlužení na vědomí a současně by Vás osvobodil od placení pohledávek, bylo by insolvenční řízení ukončeno a Vy byste měla o problém méně. Pokud by se tak nestalo, šlo by se ještě dohodnout s insolvenčním správcem na Vámi navrhovaném postupu, tedy, že se vzdáte dědictví ve prospěch Vašeho otce, a to i s ohledem na Vámi popisovaný průběh plnění oddlužení. Vše se dá řešit jen je to nutné řešit včas a Vy čas dle mého názoru máte.