Počet stránek ve webu: 43.121


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.448.630

Vliv trvalého bydliště v době vzetí úvěru na exekuci v domě změněného bydliště - má vliv nebo ne?

Odesláno: 
Otevřeno 918 x
1 odpověď
 
Dobrý den.
Syn si v květnu 2016 vzal několik různých úvěru od různých společností, např. - Provident, Zaplo, Home Credit atd. V té době měl trvalé bydliště u mě.
07/2016, se odstěhoval a změnil i adresu trvalého bydliště. Tuto změnu nahlásil i bankám a společnostem, které mu úvěry poskytly. Já jsem o jeho závazcích nevěděla, dokud jsem náhodou nenatrefila na upomínkové dopisy. Na to se syn přiznal, že všechny tyto úvěry nezvládá splácet. Syn má dluh asi 100.000 Kč. Jeho družka se kterou má půlroční dceru, má dluhy skoro 250.000 Kč, které má už z předchozího vztahu.
Dnes (02.02.2017) mi u dveří zaklepala paní z jedné společnosti, která mu úvěr poskytla, a ta mi líčila, situaci mého syna a taky mou. Prý vůbec nezáleží na tom, kde má syn trvalé bydliště nyní, ale kde ho měl, když si úvěry bral a proto kvůli nesplacení svých závazků, přijdou exekutoři na mou adresu, nikoliv na tu jeho aktuální.
Jak to je, mám se opravdu bát? A jak se bránit? Syn i s jeho družkou přišli s tím, že se pokusí o společnou insolvenci. Ale, také jim kdosi poradil, že jít do insolvence, je hloupost, že raději splácí jednu půjčku smluvenými splátkami a ty ostatní ať splácí třeba jen např. 200 Kč, že pak jemu i mě rozhodně exekuce domu nepřijde, pokud uvidí, že má snahu splácet a tímto způsobem postupně splatit jeden úvěr po druhém. Poraďte mi prosím, co má syn dělat a já vlastně taky. Opravdu může exekutor přijít do mého bytu i když syn tady nemá trvalé bydliště? Jak má syn pokračovat, když splácet chce, se společnostmi, které mu úvěr poskytli komunikuje, ale i přesto nezvládá splácet splátkový kalendář, tak jak je nastaven? Syn by prý na insolvenci dosáhl, ale opravdu není jiná moznost? já mu finančně pomoct nemůžu. Děkuji za radu i Vaší ochotu a čas.
 
Zdravím Vás, nevím kdo Vám sdělil, to, že syn má splácet jeden úvěr po druhém a na ostatní hradit např. 200, - Kč měsíčně, to je hloupost. Ostatní věřitelé by totiž ihned začali dluhy po synovi vymáhat, Dle mého názoru je insovlence jediným moudrým řešením. Jelikož syn není s družkou sezdán, nepřipadá společný insovelvenční návrh v úvahu, to je možné jen u manželů a nikoli u druha a družky. Exekutor má k dispozici centrální evidenci obyvatel a provádí si z ní výpisy, proto mám za to, že exekutoři by šli na aktuální adresu trvalého pobytu Vašeho syna, a to zejména v případě, kdy nyní syn žádné exekuce nemá. Lidem z ulice není možné vše věřit. Proto Vašemu synovi doporučuji, aby co podal insolvenční návrh spojený s návrhem na povolení oddlužení. Jeho družce bych doporučovala totéž, jenže u družky by bylo nutné s ohledem na tol že nyní pobírá rodičovský příspěvek nutné navýšení příjmů formou darovací smlouvy nebo smlouvy o důchodu, a to do té výše, aby uspokojila pohledávky svých nezajištěných věřitelů alespoň v 30% výši + odměnu insolvenčního správce ve výši 65.340,- Kč. Darovací smlouvu je nutné opatřit úředně ověřenými podpisy dárce a dlužníka a navíc dárce by neměl být ani v insolvenci a na jeho majetek by neměla být uvalena exekuce.