Počet stránek ve webu: 43.147


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.518.294

Exekuce nevlastního syna s trvalým bydlištěm u nevlastní matky, macechy - hrozí zabavení věcí macechy?

Odesláno: 
Otevřeno 702 x
1 odpověď
 
Dobrý den,
když nevlastní syn nemá práci a neplatí zdravotní pojištění, má trvalý pobyt u nás v domě, který je napsán jen na mě, může exekutor zabavovat věci?
Když mu zruším pobyt může k nám potom exekutor, děkuji.
 
Zdravím Vás, pokud má u Vás syn trvalý pobyt tak exekutor samozřejmě může vstoupit do nemovitosti, ve které má povinný trvalý pobyt a může zde rovněž i zabavovat majetek, tedy provádět exekuci prodejem movitých věcí povinného.
Pokud byste synovi zrušil trvalý pobyt, musel byste prokázat, že tento se u Vás 6 měsíců nezdržuje, a to buď výpovědí svědků, nebo jejich čestnými prohlášeními. Zrušení trvalého pobytu se provádí na městském či obecním úřadě, a to konkrétně na matrice.
Jen dodávám, že bude-li mít Váš syn trvalý pobyt "na úřadě", i přesto k Vám může přijít exekutor. Proto je vždy lepší tyto věci řešit předtím než k samotné exekuci dojde. Doporučuji Vám dohledat co nejvíce dokladů o tom, že věci v domě či bytě jsou Vaše, tj, smlouvy, dodací a záruční listy, faktury. Jen dodávám, že ani povinnému nelze zabavit vše, věci, které nelze zabavit ani povinnému jsou upraveny v ust. § 321 a § 322 občanského soudního řádu (zákon 99/1963 Sb.).