Počet stránek ve webu: 43.121


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.447.978

Ručí jednatel s.r.o. za dluhy svým majetkem nebo ne?

Odesláno: 
Otevřeno 3399 x
1 odpověď
 
Dobrý den,
manžel vlastní firmu s. r. o, firmě se nedaří a je zatížená dluhy. Manžel je jednatel firmy. Prosím o informaci co se stane, pokud by firma dále nemohla fungovat a nebyla schopna splácet své dluhy.
Ručí manžel za dluhy firmy i svým privátním majetkem? Nebo jenom majetkem firmy, který není tak vysoký jako dluhy. Jsme majiteli nemovitosti, na kterou je zástavní právo u banky. Pokud by firma vyhlásila insolvenci, můžou nám prodat v insolvenčním řízení tuto nemovitost? Dluhy jsou jak u soukromých osob (směnky), dále nějaké nesplacené pohledávky firmy (saldo, nedodané zboží) a kontokorent v bance u účtu firmy.
Já jako manželka jsem o dluzích donedávna nevěděla, s firmou nemám nic společného. Prosím o informaci, co by bylo v této situaci nejlepší udělat.
Moc děkuji za odpověď.
 
Zdravím Vás, společník společnosti s ručením omezeným ručí za dluhy společnosti jen do výše svého nesplaceného vkladu, takže je-li vklad Vašeho manžela zcela splacen můžete být v tomto ohledu klidná.
Podání insolvenčního návrhu spojeného s návrhem na prohlášení konkursu lze manželovi pouze doporučit, neboť manžel má povinnost jednat s péčí řádného hospodáře, což je rovněž i podat včas na majetek zadlužené společnosti insolvenční návrh a zajistit tak z majetku společnosti co nejvyšší míru uspokojení věřitelů této společnosti. Pokud by insolvenčním navrhovatelem byla společnost, tak by nemovitost byla ochráněna, neboť nemovitost je majetkem jednatele, tedy manžela a nikoli společnosti.
Pokud by však chtěl manžel podat insolvenční návrh sám na sebe, musel by počítat s tím, že by nemovitost, kterou vlastníte mohla být v průběhu insolvenčního řízení zpeněžena, a to pokud by se hypoteční banka přihlásila jako zajištěný věřitel do insolvenčního řízení ve věci Vašeho manžela.
Takže osobně bych manželovi doporučovala, aby podal insolvenční návrh na společnost s. r. o. ale nikoli na sebe. Pro konkrétní radu již bude nutné navštívit advokáta, kterému řeknete více a navíc mu rovněž i předložíte listiny, které si on bude moci nastudovat. Kontakty na advokáty naleznete na stránkách www, advokatikomora.cz nebo na http://www.cak.cz.