Počet stránek ve webu: 43.121


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.441.307

Odměna insolvenčního správce za insolvenční řízení - je adekvátní, přiměřená?

Odesláno: 
Otevřeno 1421 x
13 odpovědí
 
Přeji krásný dobrý den
odměna insolvenčního správce: známý má insolvenci a zaplatí za pět let okolo 40.000 Kč insolvenčnímu správci. Já jsem hned po soudu uhradila celou dlužnou částku na účet insolvenčního správce a ten po mě chce ještě cca 35.000 Kč. Neměl se mnou téměř žádnou práci, nikdy za mnou nebyl s ničím mi neporadil co a jak se má udělat a k soudu přišel tři minuty před zahájením soudu a jen mi stihl říci ať počítám s tím, že mi dům vezmou. Myslím že měl být se mnou v kontaktu a toto vše probrat předem, nicméně nic z toho neudělal a chce po mě tyto peníze, když se mnou neměl práci několik let.
Je toto prosím adekvátní částka kterou jsem povinná zaplatit za to že nic neudělal? Vím že mu odměna náleží, ale já měla jen paníze na dluh aby jsem nepřišla o dům.
 
Zdravím Vás, odměna insolvenčnímu správci činí měsíčně 1.089,- Kč, a je počítána od usnesení o úpadku, neboť v tomto usnesení je insolvenční správce dlužníku ustanoven. Odměna je za každý měsíc, kdy trvá oddlužení dlužníka, až do doby úhrady poslední splátky dlužníka. Zde je lhostejné "jakou práci má insolvenční správce s případem dle názoru dlužníka", neboť dlužník spoustu činnosti insolvenčního správce nevidí. Insolvenční správce musí prostudovat na přezkumné jednání veškeré přihlášené pohledávky dlužníka, musí zveřejňovat seznamy pro soud, podávat soudu každých 6 měsíců průběžné zprávy a jsou-li problémy tak musí s dlužníkem komunikovat, dále zpeněžuje zajištěný majetek dlužníka na základě pokynu zajištěného věřitele. Chápu, že to vše je práce správce, kterou dlužníci nevidí a mají pocit, že správce nemá žádnou práci, opak je však dle mého názoru pravdou. Pokud by oddlužení probíhalo celých 60 měsíců tak má insolvenční správce nárok na odměnu v celkové výši 65.340,-Kč a dále i nárok na odměnu od zjištění úpadku dlužníka do doby konání přezkumného jednání, kterou však dlužník musí uhradit před konáním přezkumného jednání a schůze věřitelů. Souhlasím s Vámi, že někteří správci by měli s dlužníky komunikovat lépe a umět odpovědět na dotazy dlužníků, aby dlužníci věděli co je čeká. Dále má správce nárok na odměnu z výtěžku zpeněžení zajištěného majetku dlužníka, ale tato odměna je správci vyplacena z výtěžku předmětu zajištění. Doufám, že jsem Vám alespoň trochu pomohla.
 
Krásný večer přeji
Mnohokrát Vám děkuji, ale přesně nerozumím ještě tomuto-já jsem uhradila vlastně po soudu do měsíce celou částku na pokrytí dluhů a + cca 10.000 na víc, takže u mě se nejedná o splácení atd já mám zaplaceno, ale insolvenční správce po mě chce dalších 35-40 tisíc za jeho odměnu soud byl v minulem roce a není tomu tedy ještě celý rok, dokud prý neuhradím tuto jeho odměnu nebude věc ukončená, což chápu, ale jen nevím proč tolik pěněz a zda má tedy nárok jen na 1089 kč za měsíc, zda jsem správně pochopila. Než byl soud tuto částku jsem zasílala správci pravidelně, po soudu již ne. Jste zlatá a já předem děkuji za Vaše rady a necítím se na to ted tak sama : -)
 
Zdravím Vás, zde by bylo nutné uvést i spisovou značku, abych věděla jak přesně se ve Vašem případě věci mají, neboť pokud jste vše uhradila, tak správce by měl mít nárok na odměnu ve výši 1.089,- Kč měsíčně, ale je možné, že je to i jinak, na což Vám bez sdělení spisové značky konkrétně neodpovím.
 
Krásný den, tak to jsem netušila, zrovna dnes (09.02.2017) mi přišlo teprve po cca po půl roce dopis od soudu a tak zasílám tedy číslo jednací KSOS 37 INS 32161 / 2015 -B 8 Zda Vám to takto stačí Správce jak se uvádí zaplatil nějaou část a stále si ponechává přes 50 tisíc korun, tak jsem porozuměla, ale měl větší častku u sebe na dané dluhy, tak tomu také nerozumím proč nejsou uhrazeny a Pan správce mi není schopen po dobu 10 dní co jsem mu psala ani odepsat : - (Jsem z toho dosti špatná a už by jsem chtěla mít věc dořešenou. Jste zlatá a předem Vám mnohokrát děkuji.
 
Zdravím Vás, dané usnesení jsem viděla. Vše je v pořádku, a to i odměna insolvenčního správce. Bylo Vám schváleno zpeněžení majetkové podstaty a proto je to trochu jiné než u splátkového kalendáře. Jelikož je usnesení vydáno na počátku února musí nejdříve nabýt právní moci. Poté budou jednotliví přihlášení věřitelé uspokojeni v souladu s citovaným usnesením a insolvenční správce si uspokojí svoji odměnu, a to z peněz, které má na účtě z prodeje majetkové podstaty. Až poté by mělo být soudem vydáno usnesení o splnění oddlužení a proto si nezapomeňte požádat o osvobození od placení zbytku pohledávek. Soud Vás na základě Vaší žádosti od placení zbytku pohledávek osvobodí a až po nabytí právní moci tohoto usnesení bude insolvenční řízení ukončeno. Vy již správci nic hradit nebudete, neboť peníze na odměnu má na účtu majetkové podstaty a vše je v pořádku.
 
Krásný den přeji
Mnohokrát děkuji jste zlatá už jsem chytřejší, jen že po mě Pan správce stále peníze požaduje, ale nešlo o prodej majetku, posílala jsem mu hotovost na účet a pak ještě vyžádal od jednoho exekutora cca 26 tisíc.

Neměla by jsem mu tedy již žádné peníze posílat a mělo by to být v pořádku ano?

Děkuji a přeji krásný den
 
Zdravím Vás, dle toho co jsem viděla v insolvečním rejstříku jako poslední by vše mělo být v pořádku.
 
Mnohokrát děkuji za info a moc si vážím této podpory, mějte krásné dny : -)
 
Zdravím Vás, za málo. Od toho jsme tady. Kdybyste cokoli potřebovala, můžete se na nás obrátit.
 
Krásný den přeji
Ano je to milé, že dělá někdo něco v dnešní době pro lidi zdarma, uvidím jak se můj Pan správce vyjádří, zatím semnou vůbec nekomunikuje už tři tydny mi zase neodepsal, popřípadě by jsem se ještě ozvala, ale doufám že se to už nějak dořeší a já budu mít klidné nervy : -)

Mějte krásné dny a více sluníčka : -)
 
Zdravím Vás, přeji Vám, aby již vše bylo v pořádku, mějte se hezky.
 
Přeji krásný dobrý den
Znovu se na Vám bohužel musím obrátit.
Tak po neustálém upozornování pana správce jsem asi po dvou měsících dostala dopis a je to jinak než vy píšete, chce po mě dalších 36 tisíc a vyhrožuje mi zpeněžením domu, vy jste psala že už je to takhle v pořádku, Pan správce se mnou nekomunikoval, psala jsem mu emaily že poprosíme soud o odpuštění zbytku dluhu, neodpověděl, pak jsem psala ještě další dva emaily a opět žádná komunikace, píše v dopise, že mne i osobně říkal že chce ještě tyto peníze, ale to je lež nikdy se se mnou nesešel krom toho soudu, nekomunikuje se mnou je chce stále peníze a já už jsem tedy ted v koncích, psala jste mi že už to bude dobré, tak se ptám zda mám vyhledat nějakého právníka, který mi s tí mto pomůže a zda to smysl, zda už dostal dostatek peněz. tak proč další peníze že?
¨
Předem mnohokrát děkuji
 
Zdravím Vás, osobně z toho příliš moudrá nejsem. Pokud je výtěžek předmětu zajištění, tak správci náleží odměna z výtěžku zpeněžení, ale tyto peníze má správce již na účtu a jen si je vyplatí. Pokud je rozhodnuto o splnění oddlužení, tak i zde soud rozhoduje o odměně, která však již byla správci uhrazena dlužníkem v průběhu trvání oddlužení.
Zde by asi nebylo od věci se poradit přímo s advokátem a tuto záležitost řešit. Kontakty na advokáty naleznete na stránkách http://www.advokatikomora.cz nebo na http://www.cak.cz. Jak si vzpomínám na Váš dotaz, z listin, které jsem měla možnost vidět, mám za to, že vše je v pořádku.