Počet stránek ve webu: 43.166


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.547.144

Exekuce - plnění splátkového kalenáře a zastavení penále

Odesláno: 
Otevřeno 1051 x
1 odpověď
 
Dobrý den,
splácím dluh 2014-2017 a splatila jsem 315.000 Kč. Posílám pravidelně 5.500 měsíčně, dvakrát mi byla zabavena výplata z účtu, který mi byl odstaven a jednorázově jsem zaplatila 100.000 Kč, abych mohla splácet těch 5500 Kč.
Ve druhé polovině ledna 2017 jsem zjistila, že se mi nezastavilo penále a že by se mohlo zastavit, pokud bych zaplatila zbytek jistiny která činí 362.000 Kč.
Exekutor mi sdělil, že pokud uhradím 47.000 Kč do 10. února 2017 tak se mi penále zastaví a budu dál splácet už jen zbytek dluhu (penále co tam naskočilo a výdaje exekutora) což je nějakých 220.000 Kč. Na dotaz, zda bych mohla dostat nějaké potvrzení po zaplacení těch peněz abych měla jistotu že penále nebude dál narůstat, mi bylo řečeno že exekutor nic neposílá a ať prostě pošlu peníze tam, co posílám splátku 5500 Kč měsíčně. Navíc jsem se ptala, jestli bych mohla mít bankovní účet když budu dál v pořádku splácet a na to mi řekli, že jakmile si účet udělám, obstaví mi ho a budu bez prostředků. Už dvakrát se mi stalo že mi při obstavení účtu vzali výplatu celou a nezbylo mi vůbec nic.
Bojím se že by to tak bylo znovu. Mají na to právo? Jde o Exekutorský úřad, kde byla v roce 2014 kauza s bývalým exekutorem, který zpronevěřil peníze dlužníků a nepřipisoval je na umoření dluhu. Bojím se aby bylo vše v pořádku. Jak mám získat jistotu, že penále dál neporoste když mi exekutor nepošle žádné potvrzení nebo alespoň vyrozumění o tom že penále už se nezvedá a částka která se tedy má doplatit je pevně daná a v jaké výši. Můžete mi odpovědět co nejdříve?
Děkuji
 
Zdravím Vás, exekutor by měl s povinnými komunikovat zejména v písemné formě, je to ochrana i pro něj, neboť mít vše "na papíře" je vždy lepší a obsah listiny snadno dokážete, kdežto obsah ústního či telefonického hovoru se již dokazuje hůře.
K nabídce exekutora uvádím, že je pravdou, že tento se občas může u oprávněného za dlužníka tzv, přimluvit, aby mu odpustil část příslušenství nebo příslušenství celé, pokud však povinný vše řádně splácí tak jak má, což je Váš případ. Proto exekutor tuto "přímluvu" podmiňuje úhradou výše zmíněné částky, je totiž možné, že tuto věc má s oprávněným tzv. předjednanou. Možná by nebylo od věci požádat o nějaké potvrzení o tom, že tomu tak skutečně bude. Doklad o úhradě 47.000,- Kč přímo od exekutora dle mého názoru úplně nepotřebujete, a to již proto, že tuto částku budete hradit na stejný účet exekutora jako splátky dle sjednaného splátkového kalendáře. Je však pravdou, že o odpuštění příslušenství nebo jeho části však rozhoduje výlučně věřitel a nikoli exekutor, takže zde exekutor skutečně za výsledek neručí.
Účet u banky bych si po dobu trvání exekuce nezřizovala, neboť exekutoři se periodicky provádějí lustraci majetkových poměrů povinných a po zjištění toho, že máte účet by Vám tento skutečně mohl být zablokován, neboť exekutor skutečně může vést exekuci vícero způsoby provedení exekuce, a to i současně.