Počet stránek ve webu: 43.133


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.495.176

Exekuce - zaměstnavatel neplatil zdravotní pojištění, vymáhání zaměstnavateli

Odesláno: 
Otevřeno 1121 x
5 odpovědí
 
Dobrý den,
manželovi 2014 vznikl dluh u VZP.
Všeobecná zdravotní pojišťovna předala pohledávku a penále exekutorovi a ten nyní manželovi dal exekuci na mzdu. Nicméně jde o dluh z doby, kdy byl manžel zaměstnaný. Evidentně ho zaměstnavatel nepřihlásil k VZP a VZP to manželovi nesdělila.
Zjištujeme teď, jestli byl aspoň na sociálce nahlášen a sháníme smlouvu z té doby, protože manžel už ji nemá.
Prosím, jak teď postupovat, abychom peníze dostali zpět?
Firma, kde manžel pracoval byla přeprodána a změnila název (pouze si přidali s. r. o.).
Můžeme to chtít po ní nebo po bývalém majiteli?
Exekuce je teď celá zaplacena. Jedná se o 25.000 Kč za dluh a 21.000 Kč za exekuci za penále.
Pro nás to jsou ohromné peníze, potřebujeme je, co nejrychleji dostat zpět.
Děkuji.
 
Zdravím Vás, pokud jste již celou exekuci uhradili a máte rovněž i k dispozici pravomocné usnesení o zastavení exekuce, tak můžete takto uhrazenou částku vymáhat po tom, kdo byl povinen zdravotní pojištění za manžela hradit, a v případě, že tento zanikl nebo změnil název tak po jeho právním nástupci, tedy bude nutné žalovat společnost s ručením omezeným jakožto právního nástupce původního zaměstnavatele, pokud na něj jmění bývalého zaměstnavatele manžela přešlo. Pokud by tomu tak nebylo bylo by dle mého názoru nutné žalovat přímo osobu, která jednala jménem zaměstnavatele a měla přímo uloženu zákonnou povinnost za manžela zdravotní pojištění odvádět. Bez možnosti nastudování příslušných listin Vám však blíže nemohu odpovědět. Tuto věc Vám proto doporučuji konzultovat s advokátem, kterému však bude nutné doložit veškeré listiny, nejen o exekuci, ale i manželovu pracovní smlouvu a dále i změnu názvu bývalého zaměstnavatele. Kontakty na advokáty naleznete na stránkách http://www.advokatikomora.cz nebo na http://www.cak.cz.
 
Dobrý den, děkuji. Uhrazeno máme. Kde seženeme usnesení o zastavení? Na požádání od exekutora? Zjistili jsme, že firma funguje dál a majitel je stejný. Problém je, že manžel o smlouvu přišel, když se odstěhoval narychlo od bývalé přítelkyně. Snažíme se ji sehnat, ale zatím bez úspěchu. Obáváme se, že když se obrátíme přímo na majitele firmy, aby nám dal kopii, dojde mu oč běží a nedá nám ji. Nemáte radu, jakým způsobem dokazovat, že manžela zaměstnával, když bude zaměstnavatel zapírat, aby nemusel platit?
Děkuji
 
Zdravím Vás, jedině zkusit se obrátit na příslušnou správu sociálního zabezpečení, neboť zaměstnavatel je povinen nahlásit do 8 dnů od vzniku pracovního poměru každého zaměstnance "na sebe", a to z důvodu povinnosti za tohoto zaměstnance odvádět sociální pojištění. Nebo pokud má manžel potvrzení o zaměstnání tzv. zápočtový list, zde by měla být uvedena i doba zaměstnání u tohoto zaměstnavatele, tj. od data vzniku pracovního poměru do data zániku pracovního poměru. Případně se s tímto dotazem můžete rovněž obrátit na kolegyni, která se zde v poradně zabývá oblastí pracovního práva. Usnesení o zastavení exekuce vydává vždy soudní exekutor, pokud jej ještě nevydal, neboť k úhradě pohledávky došlo např. před 14 dny, tak můžete ještě tak 2 - 3 týdny počkat, a poté může Váš manžel sám podat návrh na zastavení exekuce dle ust. § 55 exekučního řádu (zákon 120/2001 Sb.) ve spojení s ust. § 268 odst. 1 písm. g) občanského soudního řádu (zákon 99/1963 Sb.). S tím, že přesně uvedete, kdy jste tuto exekučně vymáhanou pohledávku uhradili, a rovněž bude nutné doložit i kopii dokladu o úhradě exekučně vymáhané pohledávky.
 
Zaměstnavatel ho nenahlásil, jak jsme zjistili, ani na sociálku a když končil a chtěl zápočták také mu ho nedal a to prosil i paní na úřadu práce jestli by mu nepomohla a nevyzvala zaměstnavatele, aby mu ho dal a nic. Každopádně děkuji za rady ohledně exekuce.
 
Za málo, rádo se stalo, zkuste se ještě obrátít i na kolegyni, která se zde zabývá pracovním právem.

Váš dotaz se netýká výkonu exekuce. Dotaz prosím uložte do formuláře na stránce http://www.bezplatnapravniporadna.cz/online-zdarma/dotaz/. Dotazy přijímáme každý lichý týden v pondělí po 10. hodině.
Máte také možnost zeptat se právničky v online chatu. Ten je k dispozici každý sudý týden v sobotu mezi 9-11. hodinou na stránce http://www.bezplatnapravniporadna.cz/online-zdarma/chat.html.