Počet stránek ve webu: 43.155


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.521.369

Rodič si vzal dluh na syna, dceru, potomka - splátkový kalendář v rodině

Odesláno: 
Otevřeno 972 x
1 odpověď
 
Dobrý den,
chtěla bych se zeptat, jak je to se splácením dluhů v rodině. Moje matka si na moji osobu (jelikož se jmenuje stejně a měla přístup k mým dokladům) vzala nějaké půjčky, které nesplácela a vznikly mi tím pádem dluhy.
S matkou jsme se dohodly, že dlužnou částku budu posílat já ze svého účtu (protože dluh je psaný teda na mě) a ona mi stejnou částku bude posílat ze svého účtu, abych já o žádné peníze nepřišla (protože dluh v podstatě udělala ona), což ale ne vždy dodržuje.
Chtěla bych vědět, jestli je možné nastavit si i v rodině nějaký splátkový kalendář, který by se musel dodržovat, nebo zda je nějaká možnost dohledu nějaké třetí strany, která by pravidelné splácení kontrolovala. Mám nějaké možnosti, které by matku donutily mi peníze, kterými se splácí její dluh, pravidelně dávat? Nebo jak se mám bránit?
Děkuji za odpověď.
 
Zdravím Vás, ano i v rodině je možné, abyste si sepsali uznání dluhu, kdy matka uzná, že Vám dluží … , - Kč a uvede i důvod půjčka. ze dne. Obě toto uznání dluhu podepíšete. Spolu s uznáním dluhu Vám doporučuji rovněž sepsat i splátkový kalendář, kam se budou zaznamenávat platby Vaší matky, tj. , že pokaždé když Vám matka peníze uhradí tak se do splátkového kalendáře napíše datum a podpisy Vás obou nebo pouze Vás, že jste peníze od matky převzala. Pokud by Vaše matka splátkový kalendář nerespektovala a Vy byste měla i uznání dluhu, je možné dlužnou částku po matce vymáhat i soudně, což nedoporučuji z důvodu narušení rodinných vztahů a vazeb.