Počet stránek ve webu: 43.121


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.442.045

Exekuce pro dluh z předchozího manželství

Odesláno: 
Otevřeno 1131 x
1 odpověď
 
Dobrý den,
2003 jsem uzavřela manželství, ze kterého máme tři děti, v roce 2012 jsme se od sebe odstěhovali, v té době jsme měli půjčky, které jsme se zavázali platit na půl.
V květnu 2013 jsem dostala svěřeny děti do péče, v listopadu 2014 bylo manželství rozvedeno.
12/2015 jsme prodali dům v SJM a vypořádali hypotéku. Na domě byly energie psané na mé jméno - EON a voda. Mám polovinu těchto nákladů právo požadovat po bývalém manželovi?
Přišla mi exekuce na půjčku z roku 2008, kdy jsme spolu žili, půjčka byla sjednána na mé jméno. Mohu po bývalém manželovi chtít polovinu?
 
Zdravím Vás, pokud jste exekuci pro dluh za trvání manželství uhradila zcela sama, tak pochopitelně můžete po dnes (29.01.2017) již bývalém manželovi požadovat náhradu poloviny nákladů na úhradu této exekuce.
U energií je to horší, tam jde i o to, kdo v domě žil či zda byl dům pronajímán. Pokud byste po zániku manželství žila v tomto domě s dětmi, takže jste energie spotřebovávala Vy, tak mám za to, že po bývalém manželovi, který žil jinde žádné náklady na energie chtít nemůžete. Pokud jste dům pronajímali, tak by energie měl hradit nájemník, který je spotřeboval. Pokud by v domě žil pouze manžel, tak poté po něm pochopitelně můžete požadovat úhradu energií, a to v plné výši, neboť on tyto energie spotřeboval a měl je tedy dodavatelům energií uhradit. Takže vidíte, že zde záleží na mnoha okolnostech.