Počet stránek ve webu: 43.166


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.542.498

Exekuce domu - možnost vystěhování kotle, posuvných vrat, radiátorů ad. dlužníkem

Odesláno: 
Otevřeno 966 x
1 odpověď
 
Dobrý den,
Mám exekuci na nemovitost (jen na nemovitost) za pár dní přijde znalec s pánem od exekuci a budou mi fotit celý dum a i vnitřky, s čímž nesouhlasím, protože mam tady své veškeré vybaveni jakožto běžná domácnost. Můžu se nějak bránit?
Chápu ze si asi musejí vyfotit rozloženi místnosti, ani nemám od domu žádné papíry, ale ta představa že se objeví můj dum na veřejnosti v dražbě a ještě mé osobní věci, gauč, postel, obrázky je děsivá, můžu se nějak bránit?

Mohu si z mého domu vzít věci jako např. kotel, radiátory, elektrická posuvna vrata? Jsou to věci které jsou předpokládám brány jako movité, ale hlavně jsem si je pořídila a koupila, tak si myslím že právo na to mám, má bývala právnička tvrdila vemte z domu vše co můžete.
Děkuji, Pavla
 
Zdravím Vás, aby znalec mohl nemovitost ocenit musí pořídit i její fotodokumentaci, a to včetně nábytku. Osobní věci si můžete pro tyto účely klidně odklidit. Pokud bude znalec fotit zařízenou nemovitost mám za to, že může určit vyšší cenu této nemovitosti než když bude fotografovat "holé zdi", neboť bude-li v nemovitosti zařízení - nábytek, je zřejmé, že je nemovitost obydlena a tedy i udržována. Pokud by však byly foceny pouze místnosti bez nábytku nemovitost by působila pustě a případně i neudržovaně. Pořizování fotodokumentace tedy musíte strpět.
Dle mého názoru si z nemovitosti můžete odvést nábytek a další zařízení. Kotel si rovněž můžete odvést, ale radiátory bych v nemovitosti rozhodně nechala. U elektrických posuvných vrat si nejsem jista, neboť tato bývají často vyráběna i na míru a navíc nevím kam vedou. Osobně si jejich demontáž a odvoz nedovedu představit a navíc by i záleželo na tom, zda se jedná o vrata do garáže nebo o jiná vrata. Pokud byste si chtěla vrata odvést bylo by nutné to sdělit soudnímu znalci, který by tuto nemovitost oceňoval, neboť on by ji oceňoval ke dni vyhotovení posudku. Jen dodávám, že pokud byste si tato vrata odvezla, bylo by nutné tato vrata nahradit jinými, neboť by mohlo dojít i působením mrazů k popraskání obvodových stěn garáže a tedy i ke snížení ceny nemovitosti.