Počet stránek ve webu: 43.155


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.522.464

Exekuce bez upomínek o vrácení dluhu - je exekuce oprávněná?

Odesláno: 
Otevřeno 1720 x
5 odpovědí
 
Dobrý den,
20.01.2017 jsem zjistila, že mám s manželem zablokované bankovní účty.
Z katastru nemovitostí ČR jsem vyčetla adresu exekuční kanceláře. Manželovi nepřišly na jeho adresu během celé doby žádné výzvy, upomínky atd. Dopis zřejmě přijde v pondělí a my se dozvíme co to je.
Chci se prosím zeptat, je nějaká možnost se odvolat, vznést odůvodnění, že jsme o ničem nevěděli, protože tato situace je pro nás likvidační. Manžel je veden jako povinný.
Můžu aspoň já požádat, spíš poprosit o obblokováni bankovního účtu?
Děkuji.
 
Zdravím Vás, pokud je zablokován účet Vašeho manžela a Vy nutné potřebujete peníze, tak Váš manžel může jít na pobočku banky, u které má blokovaný účet veden a zde v souladu s ust. § 304b odst. 1 občanského soudního řádu (zákon 99/1963 Sb.) požádat o výplatu nezabavitelné částky povinnému. Banka této žádosti vyhoví a Vašemu muži coby majiteli účtu tuto částku ve výši dvojnásobku životního minima vyplatí. Jedná se o částku 6.820,- Kč, která by měla být Vašemu manželovi vyplacena. Pro úplnost dodávám, že tato částka bude povinnému vyplacena pouze jedenkrát po celou dobu vedení exekuce přikázáním pohledávky z účtu povinného. O této skutečnosti by Vás měl exekutor v písemné formě poučit.
To, že se povinní o blokaci účtu dozví nejpozději, je obvyklá praxe, je tomu tak proto, aby povinní nevybrali peníze z tohoto účtu dříve než je banka zablokuje ve prospěch exekutora.
Dále Vašemu manželovi doporučuji, aby se v práci či se svým plátcem příjmu dohodl na výplatě mzdy či jiného příjmu v hotovosti nebo formou poštovní poukázky, a to proto, aby mzda nechodila na blokovaný účet.
Dále uvádím, že o odblokování účtu může požádat pouze povinný, ale s tím bych počkala, dokud nezjistíte o jakou exekuci se jedná. Jen dodávám, že zákonné důvody pro zastavení exekuce jsou upraveny v ust. § 268 odst. 1 písm. a) - h) občanského soudního řádu. Pokud budete mít pocit, že nějaký z těchto důvodů pro zastavení exekuce dopadá na případ Vašeho manžela je možné návrh na zastavení exekuce k soudnímu exekutorovi podat, ale tento návrh je nutné podložit rovněž důkazy, které v návrhu na zastavení exekuce zmiňujete.
 
Dobrý den, moc děkuji za odpověď. Exekuce je na ZP z manželova byvaleho podnikání. Náklady exekuce atd. je skoro polovina dluhu. Někde jsem četla, že zdr. pojišťovny si nemají najímat externí soudní exekutory na sepsani exekuce. Tím se navyšuje dluh. Myslíte, že bych mohla vznést proti tomu námitku? Děkuji moc za informace.
 
Zdravím Vás, je pouze na oprávněném, zda se rozhodne využít služeb soudního exekutora. V současné době si zdravotní pojišťovny, ale i OSSZ vybírají exekutory stále častěji, takže bych v tomto případě námitky raději nevznášela. Jen dodávám, že pokud dluh uhradíte do 30 dní od doručení listin o exekuci tak tímto způsobem velice snížíte právě náklady exekuce, a to zcela zákonným způsobem.
 
Dobrý večer, moc děkuji za informace. Já jsem to právě četla, že dlužníci s tímto uspěli. Je to prý povinnosti pojišťoven si tyto listiny psát sami. Psal o tom i veřejný ochránce práv. Ještě jednou Vám moc děkuji, tato poradna je velikou pomocí. Přeji hezký večer.
 
Zdravím Vás, jsme rádi, že jsme Vám mohli pomoci, od toho jsme tady. Kdybyste cokoli potřebovala, můžete se na nás obrátit. Pravdu máte v tom, že exekuční titul si pojišťovna skutečně obstará sama v rámci své činnosti, ale to, zda bude tuto částku vymáhat sama či pomocí exekutora je jen její věc a nikdo je nemůže nutit k tomu, aby služeb exekutorů i s ohledem na nárůst dlužníků a omezený počet svých zaměstnanců nevyužívali.