Počet stránek ve webu: 43.121


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.442.030

Prodej nemovitosti za nižší cenu než je dluh

Odesláno: 
Otevřeno 424 x
1 odpověď
 
Dobrý den!
Insolvenční správce nás nutí prodat nemovitost za částku 900.000 Kč. Na nemovitosti jsme při hypotečním úvěru a v katastru nemovitostí zapsaní dva dlužníci a dva majitelé. Uhradit hypoteční bance by jsme měli každý 750.000 Kč. Celková výše je 1.500.000, -. Na tuto částku si dala banka zástavní právo na nemovitost.
V případě prodeje insolvenčním správcem nemovitosti za 900.000 Kč bude hypoteční banka po nás ještě něco chtít? Nevíme jestli máme dát svolení k prodeji. Insolvenční správce si obstaral znalecký posudek k prodeji nemovitosti, který činí 690 000, - Kč což se nám zdá opravdu podhodnocené.
Manžel je jako dlužník v konkurzu a po mne jako spolumajitele i spoludlužníka chtějí podpis k prodeji.
Mám tak učinit?
S pozdravem L.
 
Zdravím Vás, pokud je hypoteční banka do insolvence přihlášena jako zajištěný věřitel, kdy tuto pohledávku přihlásila jako zcela zajištěnou, tak dostane jen takovou částku jaká mu bude vyplacena po odečtu nákladů na správu a zpeněžení nemovitosti a dále po odečtu odměny insolvenčního správce. Nic více si nárokovat nemůže, takže v tomto případě můžete s klidným svědomím k prodeji nemovitosti svolit. s tím, že část pohledávky by byla uspokojena z výtěžku prodeje nemovitosti (z prodeje) a zbytek z příjmů majetkové podstaty, tedy z konkurzu na majetek Vašeho manžela. Mám za to, že můžete s klidnýmn svědomím s prodejem souhlasit, neboť delší otálení by mohlo vést ke snížení kupní ceny nemovitosti.