Počet stránek ve webu: 43.147


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.518.137

Neschválená insolvence, oddlužení - jak se vyhnout konkurzu?

Odesláno: 
Otevřeno 1275 x
7 odpovědí
 
Dobrý den, potřebuji poradit co mám dělat v případě, že mi bylo zamítnuto oddlužení, protože nejsem schopen zaplatit tolik % z dlužné částky kolik chtějí. Nyní mi hrozí konkurz a já mám obavu, že mi budou chtít zabavit věci z bytu, kde bydlím se svojí ženou a 10 měsíčním synem. Momentálně pracuji za dost malou výplatu a žena splácí z mateřské nějaké půjčky, takže jsme rádi že vyjdeme. Sháním brigádu abych mohl platit nějaké splátky ale zatím se nedaří.
 
Zdravím Vás, pokud Vám bylo zamítnuto oddlužení a na Váš majetek byl prohlášen konkurs tak toho již moc dělat bohužel nemůžete, neboť účelem konkursu je zpeněžení majetku dlužníka za co nejvyšší cenu a použití těchto peněz na úhradu pohledávek přihlášených věřitelů dlužníka. Je mi líto, že pro Vás nemám příznivější zprávu. Mám za to, že o věci syna se bát nemusíte. Jen bude nutné počítat například s tím, že přijdete například o elektroniku nebo o nemovitost, pokud je Vaše.
 
Omlouvám se, špatně jsem se vyjádřil. Mě nehrozí konkurz, ale jelikož jsem čekal přes rok na vyjádření soudu kvůli oddlužení, které bylo zamítnuto, nastřádali se mi další exekuce a hlavně náklady. Tudíž mám celkem čtyři. Je to dohromady přes půl milionu a já na to nemám. Podal jsem žádost o splátky, ale pamatuji si, že mi je před oddlužením schválili, ale poté se jim zdáli málo. Mám strach, že mi vkůli čekání na oddlužení a mé neschopnosti dávat exekutorovi více než dva ticíse příjdou domů my sebrat věci. Je nějaká možnost se proti tomu bránit, když mám snahu splácet a hlavně když jsem přes rok nesplácel, kvůli vyjádření soudu?
 
Zdravím Vás, mám obavu, že Vám asi příliš nerozumím. Jen uvádím, že máte-li podán návrh na povolení oddlužení, tak by Vám exekutoři ode dne podání tohoto návrhu (zahájení insolvenčního řízení) neměli nic zabavovat, neboť zahájením insolvenčního řízení dochází k tomu, že exekuci lze nařídit, ale nelze ji vykonat, tedy nelze provádět srážky ze mzdy, nelze zabavovat věci povinného - dlužníka, neboť insolvence jakožto způsob kolektivního uspokojení věřitelů má přednost před exekucí, v jejímž rámci je uspokojen pouze jeden věřitel povinného dlužníka.
Pokud byste návrh na oddlužení podaný neměl, nebo byl pravomocně odmítnut, zamítnut, bylo by pravomocně rozhodnuto o ukončení konkursu, poté byste pochopitelně mohl čekat návětěvu soudního exekutora, neboť po pravomocném ukončení insolvenčního řízení (z výše uvedených důvodů) se obnovují exekuce vedené na majetek dlužníka, Jiná situace by nastala v případě, kdy byste splnil podmínky oddlužení a soud Vás osvobodil od placení pohledávek a exekuce by byla vedena před zahájením insolvenčního řízení, zde by exekutor již neměl právo Vám majetek zabavit, neboť jste se oddlužil a hlavně jste osvobozen od placení pohledávek do úpadku,
 
Děkuji. Ještě jsem se chtěl zeptat, jak je to z manželčiným rodičovským příspěvkem a bankovním účtem. Někde jsem četl, že jelikož to jsou moje exekuce, tak se do toho zahrnuje SJM a do toho manželky rodičovská a bankovní účet nepatří. Co je prosím na tom pravda? A co když máme tak málo hmotného majetku, že to co nám seberou nic nezaplatí, Budou chodit pořád a pořád nám budou brát věci nebo jak to probíhá? Mockrát děkuji za odpověď
 
Zdravím Vás, pokud jste manželé a exekučně vymáhané dluhy vznikly za trvání manželství, tak je edxekutor oprávněn pro vymožení těchto dluhů i zablokovat účet Vaší ženy a rovněž i provádět srážky z jejích příjmů. Je to dané ze zákona, a to nezměníte. Řešení by bylo toto, než by k tomu došlo, je možné, aby se manželka dohodla s plátcem rodičovského příspěvku na jeho výplatě formou poštovní poukázky, a to proto, aby v případě blokace účtu nebyly zabaveny veškeré příjmy Vaší ženy.
Pokud by se exekutorům ani po delší době trvání exekuce nepodařilo nic vymoci sdělí tuto skutečnost oprávněného, s tím, že i oprávněný může v tomto případě, stejně jako exekutor exekuci zastavit. Případně i Vy sami, pokud exekuce trvá delší dobu (cca alespoň rok) a dosud se nepodařilo uhradit ani náklady exekuce lze v tomto případě podat návrh na zastavení exekuce dle ust. § 55 exekučního řádu (zákon 120/2001 Sb.) ve spojení s ust. § 268 odst. 1 písm. e) občanského soudního řádu (zákon 99/1963 Sb.), a to pro nemajetnost povinného. Nemajetnost povinného je však nutné doložit příjmem doklady o příjmech Vašich i Vaší ženy.
 
A myslíte, že by jste nám mohli poradit, zda můžeme zažádat, když: Já mám základní mzdu 10 000, - má manželka má rodičovský příspěvek 7100, - a máme jednoho syna. Majetek na zabavení máme málo (televize (je sestry), trouba, mikrovlnka, telefony, Pc, gauč, stůl a skříně). Mám tedy 4 exekuce. jedna je z roku 29.07.20142014 na 2028, - další je na 322847,11 z 27.10.2015 (z ní jsme něco zaplatili, ale nevím kolik), další je z 10.08.2016 26789.00 (tato exekuce byla nařízená, jelikož jsme od 17.12.2015 čekali na rozhodnutí insolvence, které bylo zamítnuto) a poslední je 01.04.2016 na 3181.00 (i tato exekuce byla jen nařízena, jako ta předchozí.) Je možno se s toho nějak dostat. Jsem ochoten splácet, ale bohužel více jak tisícovku si nemohu dovolit a insolvence z nedostatku majetku bylo zamítnuto.)
Děkuji

 
Zdravím Vás, osobně bych na Vašem místě návrh na zastavení exekuce dle ust. § 55 exekučního řádu (zákon 120/2001 Sb.) ve spojení s ust. § 268 odst. 1 písm. e) občanského soudního řádu (zákon 99/1963 Sb.), pro nemajetnost povinného podala, ale s tím, že je skutečně nutné podrobně popsat Vaše rodinné poměry (počet členů domácnosti) a jejich příjmy a ty rovněž i doložit.