Počet stránek ve webu: 43.166


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.543.538

Prodej nemovitosti v exekuci po zemřelé, zesnulé osobě s dluhy

Odesláno: 
Otevřeno 815 x
1 odpověď
 
Dobrý den,
partnerovi zemřel otec, který vlastnil polovinu domu, na který je uvalena exekuce. Na výpisu z katastru nemovitostí ČR je exekuční příkaz k prodeji 1/2 nemovitosti. Druhá polovina je jeho bývalé ženy.
Můj dotaz zní: Kdyby partner a jeho sourozenci přijali dluhy s tím, že se všichni sourozenci rozhodli dům prodat a umořit tím dluhy (otcova bývalá žena by svou polovinu také chtěla prodat), tak zda je vůbec možné tu polovinu prodat, když už otec před smrtí měl exekuci?
Jak se taková situace dá vyřešit?
Děkuji za odpověď.
 
Zdravím Vás, pokud by Váš partner přijal dědictví vstoupil do práv a povinností zůstavitele (svého otce) a exekutoři by tedy v exekuci pokračovali dále, s tím, že by ji vymáhali po Vašem partnerovi a případně i dalších dědicích, kteří dědictví přijali. Pokud měl otec partnera dluhy i jinde, tak by všichni jeho věřitelé tyto dluhy mohli vymáhat po Vašem partnerovi. Proto zde doporučuji důkladně zvážit nejen výši majetku zůstavitele, ale i výši jeho dluhů a dále by nebylo od věci se poradit v této věci s advokátem či notářem. Jen dodávám, že pokud by bylo dědictví předlužené, bylo by nejlepší se jej vzdát, sice nic nezdědíte, ale budete mít klid.