Počet stránek ve webu: 43.147


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.519.070

Nebankovní hypotéka od Boloňa, Bologna a příkaz k prodeji nemovitosti v insolvenci, oddlužení, osobním bankrotu

Odesláno: 
Otevřeno 950 x
1 odpověď
 
Dobrý den,
2011 si moje babička půjčila u nebankovní společnosti Boloňa a zastavila jim dům. O tom kolik se na tomto úvěru už celkem zaplatilo a má ještě zaplatit díky šíleným úrokům, se ani zmiňovat nebudu.
2013 mí prarodiče vstoupili do insolvence, ale výše uvedená nebankovní společnost se po dohodě o své pohledávky nepřihlásila, tak aby se hypotéka mohla doplatit. Oficiálně tak platila a stále platí hypotéku třetí strana.
2014 moje babička, které celý RD patřil zemřela. Dědeček přijal dědictví a babiččina hypotéka se platila dál. Pouze zde bylo požádáno o snížení splátek a tak splátka klesla z 11.000 Kč na 9.000 Kč měsíčně, s prodloužením doby splatnosti.
V současnosti přišel od společnosti Boloňa, dědečkovu insolvenčnímu správci příkaz k prodeji nemovitosti. Vůbec netušíme proč, protože úvěr je pravidelně splácen. Insolvenční správce nám naštěstí teď před svátky dal čas, si vykomunikovat stažení příkazu k prodeji, protože také ví, že úvěr je splácen, ale prozatím s námi společnost vůbec nekomunikuje. Nikdy dědečkovi nepřišla žádná upomínka ani jiný dopis o tom, že je něco špatně.

Pokud by mi můžete poradit jak v současné situaci postupovat, budu Vám moc vděčná.

 
Zdravím Vás, pokud je zástavní věřitel společnost Boloňa přihlášeným věřitelem v rámci insolvenčního řízení ve věci Vašich prarodičů (nyní již jen dědečka) a uplatňuje právo na uspokojení ze zajištění, tak bohužel má možnost kdykoli v průběhu insolvenčního řízení pokynem adresovaným insolvenčnímu správci jej požádat o zpeněžení předmětu zajištění, tedy dědečkovy nemovitosti. ¨
Pokud by však tento věřitel tuto pohledávku přihlásil jako nezajištěnou, nemá dle mého názoru právo žádat insolvenčního správce o zpeněžení nemovitosti, jelikož se přihlásil jako nezajištěný věřitel. Mám za to, že pokud se zástavní věřitel do insolvenčního řízení nepřihlásil a přihlásit se měl a mohl, může se sice domáhat prodeje nemovitosti, ale nikoli v rámci insolvence a měl by tedy zdůvodnit proč tak činí, neboť o insolvenčním řízení dobře věděl. Zde je nutné tuto věc probrat i s insolvnenčním správcem a případně se poradit i s advokátem, protože mám za to, že zajištěný věřitel jedná proti dobrým mravům, kdy jeho pohledávka je dědečkem řádně uspokojována, a to navíc v dohodnuté výši. Jen se velmi jemně zeptejte dědečka, zda tuto pohledávku skutečně řádně hradí. Kontakty na advokáty naleznete na stránkách http://www.advokatikomora.cz a k advokátovi si s sebou vezměte všechny podklady a to včetně smlouvy uzavřené se zástavním věřitelem (společností Boloňa) a dále i nejdůležitější listiny z insolvenčního řízení (usnesení o úpadku, splátkový kalendář, usnesení o zastavení řízení vůči babičce a jeho pokračování s dědečkem) a uvidíte jaký bude mít na věc názor advokát.