Počet stránek ve webu: 43.155


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.527.094

Exekuce kvůli Adecco spol. s. r. o. - neplatili sociální a zdravotní pojištění za zaměstnance

Odesláno: 
Otevřeno 1047 x
1 odpověď
 
Dobrý den,
mám přítele, který 2014 po dobu 10 měsíců, pracoval pod agenturou Adecco spol. s. r. o. , v jedné fabrice. Přítel měl do konce července 2016 jinou práci, v které nebyl finančně spokojený, čímž se rozhodl ji ukončit. Jelikož má malou nemocnou sestru, tak ji po celý měsíc srpen 2016 hlídal, s tím že mu rodiče zaplatí zdravotní a sociální pojištění.
Když šel na zdravotní pojišťovnu, zaplatit za měsíc srpen 16, zjistil že má nedoplatek ve výši 33 000 korun, po dobu 10 měsíců v roce 2014, které pracoval pod agenturou. (jenže bohužel on nemůže najít smlouvu s agenturou)
Pojišťovna, která opět ani nedala vědět že u nich má nějaký nedoplatek, chtěla daný dluh po něm vymáhat exekucí, exekuce se nekonala z důvodu změny trvalého bydliště na obecní úřad. Na začátku měsíce prosince 2016 mu přišel dopis že daný nedoplatek, který každým dnem stoupá, po něm budou vymáhat soudně 2017.
Přítel prý zkoušel vše, bezvýsledně. Zatím od agentury která za něho měla platit, neplatila, neviděl ani korunu.
Myslím si, že toto musí být nějak právně ošetřený.

Předem děkuji za odpověď.
 
Zdravím Vás, pokud Váš bratr pracoval pod agenturou práce, musel s ní mít uzavřenou pracovní smlouvu a agentura práce následně uzavírá smlouvu o dočasném přidělení k výkonu práce zaměstnance (tedy i Vašeho bratra) k uživateli (ten, pro koho bratr fakticky práci vykonává), proto je mi divné, že by Váš bratr nedohledal ani jednu z obou listin, které musí mít u sebe. Za bratra by tedy skutečně měla hradit zdravotní a sociální pojištění agentura práce jako jeho zaměstnavatel, s tím, že uživatel vyplácí mzdu agentuře práce, která jí následně vyplatí svým zaměstnancům. S agenturami práce je to obtížnější, některým se dá věřit jiným nikoli, proto je vždy lepší, když už pod nimi člověk pracuje, aby se u své pojišťovny ujistil, že je za něj řádně hrazeno zdravotní a na příslušné správě sociálního zabezpečení se ptal i na úhradu sociálního pojištění. Jinak může skončit jako Váš bratr, který bude muset nyní uhradit exekuci a po její úhradě tuto částku, (pokud najde pracovní smlouvu a smlouvu o dočasném přidělení k výkonu práce) tuto částku případně i soudně vymáhat po agentuře práce, a to jako náhradu škody.