Počet stránek ve webu: 43.166


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.545.446

Exekuce na majetek a smlouva o výprose

Odesláno: 
Otevřeno 962 x
1 odpověď
 
Dobrý den,
manželovi přišla exekuce na majetek, já mám s maminkou sepsanou listinu - smlouva o výprose, můžou mi její majetek zabavit? Můžu exekutorovi nějak zabránit aby ho zabavil? Není to trestné? Pokud k tomu dojde jak se můžu bránit? Můžete mi prosím poradit co může spadat do obvyklého vybavení rodinného bytu, když mám rok a půl starou dceru a manžela se špatnými zády (je kvůli nim v plném invalidním důchodě, PID).
Děkuji.
 
Zdravím Vás, pokud máte s maminkou uzavřenou smlouvu o výprose, tak si pořiďte i úředně ověřenou kopii této smlouvy, a to proto, že majetek, který na základě této smlouvy užíváte je maminčin a nikoli Váš, což je zřejmé z úpravy v ust. § 2189 NOZ (zákon 89/2012 Sb. občanský zákoník). Pod pojmem obvyklé vybavení domácnosti se rozumí postele, stůl, židle, kuchaňská linka lednice, pračka, u dítěte i přebalovací pult a potřeby pro dítě a další obvyklé domácí spotřebiče, a to za předpokladu, že jejich cena nepřevyšuje obvyklou cenu. Tomu rozumějte tak, že kdybyste měla např, lednici za 30.000,- Kč mohl by ji exekutor zabavit, neboť lednice se dá pořídit do 10.000,-Kč. Věci, které nemohou být zabaveny ani povinnému jsou upraveny v ust. § 321 a § 322 občanského soudního řádu (zákon 99/1963 Sb.), pokud by k tomu došlo můžete se ohledně těchto věcí domáhat zastavení exekuce dle ust. § 55 exekučního řádu (zákon 120/2001 Sb.) ve spojení s ust. § 268 rosté odst. 1 písm. d) občanského soudního řádu.
Kdyby přesto k soupisu a zabavení majetku došlo, je nutné se bránit, a to tak, že vlastní zabavených věcí (např, Vaše maminka) by musela do 30 dní ode dne, kdy se o zabavení věcí dozvěděla podat k soudnímu exekutorovi návrh na vyškrtnutí svých zabavených věcí ze soupisu v souladu s ust. § 68 odst. 1 exekučního řádu. Jen dodávám, že se to musí stihnout v této zákonné 30ti denní lhůtě, neboť prominutí zmeškání lhůty není přípustné. K návrhu na vyškrtnutí věcí ze soupisu je nutné přiložit listiny, které prokazují vlastnické právo navrhovatele (Vaší maminky) k zabaveným věcem, a to např, právě onu úředně ověřenou kopii smlouvy o výprose. Vždy doporučuji přikládat úředně ověřené kopie těchto listin, neboť exekutoři prosté kopie dost často neuznávají. Poté již bude nutné vyčkat na rozhodnutí exekutora. Pokud by návrhu nevyhověl, bude nutné se s ním o zabavené věci soudit, kdy Vaše maminka bude muset podat proti exekutorovi tzv. vylučovací žalobu dle ust. § 267 občanského soudního řádu, kdy se bude domáhat vyloučení zabavených věcí ze soupisu, Lhůta pro podání žaloby je opět 30 dní ode dne doručení zamítavého rozhodnutí ohledně návrhu na vyškrtnutí věcí ze soupisu a ani zmeškání této lhůty nelze prominout,