Počet stránek ve webu: 43.155


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.520.996

Vyplacení zástavy dlužníka v insolvenci - musí jít vyplacení přes insolvenčního správce nebo ne?

Odesláno: 
Otevřeno 953 x
1 odpověď
 
Dobrý den,
08/2015 mi bylo schváleno oddlužení splátkovým kalendářem. Ten plním v současnosti na 80%. Jeden z věřitelů je zajištěný zástavou nemovitosti. Sestra chce tuto zástavu vykoupit, protože můj byt je součástí rodinného domu se třemi jednotkami ve kterých bydlí právě sestra s rodinou a dále naší rodiče.
Má insolvenční správkyně (resp. její asistentka) tvrdí, že není možná domluva s věřitelem, že ze zákona musí provést odhad a dát nemovitost do dražby a pak, že už lze nějak zprostředkovat jednání s věřitelem.
Já se domnívám, že to dělá kvůli provizi s prodeje, která je ze zákona daná a tím se mně osobně prodraží veškeré náklady. Sestra chce zajištěnou pohledávku vyplatit v plné výši a je proti logice, kdyby odhad se pohyboval plus minus ve výši pohledávky, aby byla uspokojen nejprve nárok insolvenční správkyně a až poté, co zbyde věřitel.
Odhadce má přijít na místní šetření již příští týden, tak Vás prosím o radu, zda má insolvenční správkyně jedná v souladu se zákonem, když nám navrhuje tento postup. Děkuji
 
Zdravím Vás, vzhledem k tomu, že soudní znalec se má dostavit již příští týden, není tedy dostatek času. Tyto věci by se měli řešit s předstihem.
Víte ono je možno více postupů, jeden ten, jak danou situaci řeší Vaše insolvenční správkyně, kdy musí brát v úvahu, zejména názor a stanovisko zajištěného věřitele, neboť jemu svědčí uspokojení právo ze zajištění, neboť je to on, který Vám na koupi nemovitosti poskytl finanční prostředky a dále je rovněž možné, že by správkyně, pokud by s tím zajištěný věřitel souhlasil sepsala ve prospěch Vaší sestry žádost na soud o udělení výjimky ze zákazu nabývání majetku z majetkové podstaty osobami blízkými dlužníku a tuto žádost by však musela Vaše sestra podepsat a tuto žádost je nutné odůvodnit a jak jsem uváděla výše musí s tímto postupem souhlasit zajištěný věřitel, kterému svědčí právo uspokojení ze zajištění. O udělení této výjimky však rozhoduje soud. Nemám přístup k listinám ze spisu, ale mám za to, že postup insolvenční správkyně je v souladu se zákonem. Možná by nebylo od věci zkusit přes Vaši insolvenční správkyni dohodnout schůzku s Vaší sestrou, ale mám za to, že nemovitost by musela být stejně znalecky oceněna.