Počet stránek ve webu: 43.166


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.539.747

Dluh u úřadu práce a insolvence, oddlužení, osobní bankrot - jak vrátit dluh?

Odesláno: 
Otevřeno 1332 x
1 odpověď
 
Dobrý den,
bratr na mě začal podnikat 2014, zaměstnal jednoho zaměstnance, kterého však nikam nepřihlásil. Po nevyplacené mzdě byl zaměstnanec vyplacen Úřadem práce. Samozřejmě chtěl úřad práce finanční částku ode mě.
Po roce jsem šla do insolvence, načež Úřad práce nepodal přihlášku k soudu. Ačkoli jsem je do svého seznamu věřitelů uvedla a tím i vyzvala, nepřihlásili se. Pouze mi posílali dopisy s tím, že mám zaplatit dlužnou částku. Nyní jsem skoro 10 měsíců v oddlužení a opět si vzpomněli, že částku chtějí uhradit i mimo insolvenční kalendář. Má insolvenční správkyně mě nabádá k tomu, abych dluh uhradila přes třetí osobu. Je to tak správné? Může mi toto má správkyně přikázat? Pokud vím, jednalo by se o porušení insolvenčních pravidel a zvýhodňování ostatních věřitelů. Měli se přece k soudu přihlásit. Nyní na mě má insolvenční správkyně naléhá, abych si nechala navýšit darovací smlouvu a dluh by se platil z toho. Nemám z čeho to platit, když mi dělají ještě k tomu srážky ze mzdy. Mohu se zeptat jak to tedy funguje a kdo je v právu? Děkuji moc za odpověď. Ludmila
 
Zdravím Vás, jelikož se jedná o pohledávku úřadu práce, který pohledávky v insolvenčním řízení nepřihlašuje, ale uplatňuje ve smyslu ust. § 169 odst. 1 písm. c) insolvenčního zákona (zákon 182/2006 Sb. , dále jen IZ), bude nutné tuto pohledávku zcela uhradit, neboť se jedná o pohledávku postavenou na roveň pohledávce za majetkovou podstatou. Popřípadě se s úřadem práce dohodnout na splátkovém kalendáři, který je nutné skutečně dodržovat. Jelikož se jedná o pohledávku postavenou na roveň pohledávce za majetkovou podstatou, tak tuto pohledávku může úřad práce za dlužníkem uplatnit v jakékoli fázi insolvenčního řízení, tedy do zjištění úpadku, po zjištění úpadku a povolení oddlužení, případně i po prohlášení konkursu na majetek dlužníka. V tomto případě má tedy pravdu insolvenční správce a pohledávka úřadu práce se tedy bere jako dluh po úpadku, který je nutné uhradit.