Počet stránek ve webu: 43.166


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.542.652

Povinnosti exekutora při vyhledávání dlužníků při výkonu exekuce

Odesláno: 
Otevřeno 671 x
1 odpověď
 
Dobrý den,
otec a strýc mají pohledávku u bývalých nájemníků nemovitosti kterou jsme jim pronajímali. V současné době je proti povinným vedena exekuce na cca 320.000 Kč (266 000 Kč pro oprávněné a cca 54.000 Kč pro exekutora). Problém je, že oba povinní mají trvalé bydliště na obecních úřadech, takže veškeré zásilky jsou nedoručitelné a navíc údajně nemají “žádný” majetek.

1) Zajímá mě, jaké povinnosti má v tomto případě exekutor?
2) Jak musí oprávněné vyhledávat a pohledávky vymáhat? Zdá se nám, že exekutor je nečinný a nebyl schopný povinné vyhledat. Až po tom co jsem sám exekutora uvědomil o tom, kde jeden povinný pracuje, vyslal exekutor na místo výjezd a bylo mi sděleno, že pokud bude dále povinný pracovat na stejném místě, budou možné srážky ze mzdy někdy v příštím roce.
3) Mám nějaké páky na exekutora, aby byl aktivní a opravdu nám peníze vymohl?
4) Mohu exekutorovi nějak sám pomoci?
5) Má exekutor povinnost mi sdělovat jakým způsobem po povinných pátrá? Zda je vyhledává u zdravotních pojišťoven, vznáší dotazy na úřadech, zjišťuje jestli někde pracují atd.
6) Když nejsme s prací exekutora spokojeni, co se s tím dá dělat? Předem děkuji za odpověď
 
Zdravím Vás, buďte si jisti, že exekutor, a to minimálně jedenkrát za 6 měsíců činí lustraci majetkových poměrů povinného, a to dotazy u bank, stavebních spořitelen, institucí, které nabízejí penzijní připojištění a dále i dotazy na registr vozidel a katastr nemovitostí a konečně i na zdravotní pojišťovnu.
Víte on není problém na straně exekutora, ale na straně některých povinných, kteří v tom tzv. "umí chodit". To je pak skutečně těžké cokoli vymoci, protože tito povinní skutečně nemají nic co by jim bylo možné exekučně zabavit.
Pokud nejste s prací exekutora spokojeni, je možné si na něj stěžovat přímo u Exekutorské komory nebo navrhnout jeho odvolání, ale je nutné mít exekutora, který by byl ochoten tuto exekuci převzít. Pro odvolání exekutora však musíte mít pádné důvody, což si myslím, že v tomto případě zřejmě nemáte. Takže je nejlepší vyčkat na to, zda bude možné od počátku příštího roku provádět srážky ze mzdy povinného.