Počet stránek ve webu: 43.155


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.521.924

Vymáhání dluhu u VZP po 10 letech - je dluh promlčený?

Odesláno: 
Otevřeno 1528 x
1 odpověď
 
Dobrý den,
prosím o radu ve věci pohledávky - odvody za zaměstnance u VZP z roku 2003 -2005. Do roku 2005 jsem byla jako OSVČ, následně jsem ukončila podnikání a od 09/2006 jsem zaměstnaná až dosud.
Od 2006 jsem byla v konkursním řízení, které bylo ukončeno 02/2012, uhrazením 80% výši pohledávek.
2006 VZP mi zažalovala za neodvedené pojistné za zaměstnance, byla jsem odsouzena. VZP se do konkursního řízení nepřihlásila a 11/2016 mi byla dán exekuční příkaz srážkami ze mzdy a zablokován účet.
Má právo VZP tento dluh vymáhat až po tak dlouhé době, když 2006 o mé pohledávce již věděla? Vymáhaná částka je po tak dlouhé době navýšená o velmi vysoké penále a mám dojem, že si VZP vytváří uměle penále na pohledávce.
Děkuji Vám za odpověď a radu.
 
Zdravím Vás, jelikož jste byla v konkursu a při konkursu není dlužník osvobozen od placení pohledávek, pokud splní zákonné podmínky tak jak v insolvenci, tak mám za to, že VZP tyto pohledávky skutečně vymáhat. Otázkou je, zda právo na exekuční vymáhání pohledávky není promlčeno, Právo na exekuční vymáhání pohledávky se promlčuje 10 let od právní moci exekučního titulu (exekučním titulem je v tomto případě i platební výměr na dlužné pojistné a penále). Uvádíte, že jste byla odsouzena, ale již neuvádíte k čemu. To mi u dluhu na zdravotním pojištění "nesedí", protože k vymáhání dluhu na pojistném či penále mi postačí pravomocný a vykonatelný platební výměr a nemusím již mít rozhodnutí soudu. Proto je třeba prozkoumat právní moc exekučního titulu a zjistit, zda od právní moci exekučního titulu do dne podání návrhu na nařízení exekuce uplynulo 10 let co nikoli. Pokud tomu tak není, jednalo by se o oprávněnou exekuce, a po úhradě jistiny bych věřitele (VZP) požádala o prominutí příslušenství. Pokud by však od právní moci exekučního titulu uplynulo více než 10 let, bylo by vhodné podat návrh na zastavení exekuce dle ust. § 55 exekučního řádu (zákon 120/2001 Sb.) ve spojení s ust. § 268 odst. 1 písm. h) občanského soudního řádu (zákon 99/1963 Sb.). V tomto návrhu argumentujte, tak, že máte za to, že právo oprávněného vymáhat po Vás tuto pohledávku formou exekuce je již promlčené, neboť od právní moci exekučního titulu do doby podání návrhu na nařízení exekuce již uplynulo více než 10 let, a z tohoto důvodu tedy vznášíte námitku promlčení a máte za to, že jde zde dán zákonný důvod pro zastavení exekuce dle ust. § 268 odst. 1 písm. h) občanského soudního řádu.