Počet stránek ve webu: 43.166


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.537.207

Dědění v insolvenci, oddlužení, osobním bankrotu - co se bude dít?

Odesláno: 
Otevřeno 806 x
1 odpověď
 
Dobrý den,
vloni (2015) (2015) mi zemřel otec, jsem jediný dědic, jsou v tom dva byty z nichž na jednom je hypotéka a už zde bude nějaký dluh na nájmu.
Než jsem stihla řízení řádně začít, přišla mi exekuce na plat, před pár lety jsem si vzala pro rodiče auto a jelikož nespláceli, došlo to až takhle daleko. Jelikož jsem se stěhovala neměla jsem žádné informace před touto událostí.
Abych předešla exekuci na 400.000 Kč, urychleně jsem si vybrala řešení insolvence jako nejrychlejší cestu, jak zaplatit všechny své dluhy (platím 100% dluhu, kvůli vysokému příjmů) a zároveň nějak uchránit dědictví. insolvenci mi schválili a já už mam za sebou dvě splátky 18.000 Kč a druhou 21.000 Kč, nechávají mi samozřejmě minimum, což je pro mě s dítětem nějakých 10.800 Kč cca.
Nyní po mě insolvenční správce chce abych ukončila dědické řízení a předala mu dokumenty z ukončeného dědictví, info od notářky je, že mi to nedá dokud nezaplatím dědickou daň cca 5000 Kč.
Může mi někdo říct jak to mám udělat? vše co mám navíc dávám na insolvenci, na živobytí mi po zaplacení nájmu momentálně nezbývá víc jak 4000 Kč. Jsou nějaké možnosti pro mě? jak třeba dostat z insolvence tyto peníze? Protože opravdu mám zájem na tom, vše zaplatit a mít klid, ale opravdu nevím jak tohle vyřešit. Ještě mě insolvenční správce upozorňuje na to, že jelikož s notářkou nekomunikuji ohledně dokončení, může se to brát jako že chci své věřitele ochudit.
Děkuji za návrh řešení.
 
Zdravím Vás, budete muset notářce vše vysvětlit a případně se s ní či s příslušným správcem daně pokusit o úhradu dědické daně ve splátkách, tak aby Vás to příliš neohrožovalo a aby dědické řízení mohlo být řádně dokončeno. Popřípadě někoho požádat, aby Vám na úhradu dědické daně půjčil peníze a tyto peníze poté splácet jemu, ale měl by to být někdo solidní, komu můžete věřit.
Bohužel, pokud nekomunikujete s notářkou, může to být bráno skutečně i tak, že chcete své věřitele zkrátit či ochudit.