Počet stránek ve webu: 43.155


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.520.234

Insolvence a snížení splátky dluhu - hrozí konkurz?

Odesláno: 
Otevřeno 948 x
1 odpověď
 
Dobrý den,
chtěla bych se informovat na splácení v insolvenci. Jsem již od roku 2015 v insolvenci, a splátky mám schválené 2400 Kč formou darovací smlouvy.
Od 07/2016 jsem ale nebyla schopna splátky hradit, kvůli tomu, že jsem těhotná a jsem na ÚP, a tudíž mi nastal problém, zda mi insolvenci nezruší. Nechtěla bych, aby k tomuto došlo, a dělám vše pro to, abych mohla začít zase platit. Problémem je, že z nastavené splátky, si vždy bere insolvenční správce jako první to, co mu dlužím (900 Kč/měsíc = 4500 Kč dluh u správce) - a kdybych se snažila začít splácet ted v listopadu 2016, stejně na dluhy nepůjde zatím nic.
Soud mi poslal dopis, abych se vyjádřila jak hodlám splácet dál, jinak mi insolvenci zruší. Vyjádření jsem poslala, odpověď mi žádná nepřišla.
Co se bude dít dál? Co to znamená konkurs? Můžu poslat splátky aspoň třeba 1000 Kč, když mám platit 2400 Kč? Podotýkám, že jsem na ÚP jen na podpoře 3100 Kč, a až po porodu se můj příjem navýší a budu schopná platit plnou splátku.
Děkuji
 
Zdravím Vás, pokud budete mít dluh na odměnách insolvenčního správce, je skutečně reálné, že Vám bude oddlužení zrušeno a na Váš majetek bude prohlášen konkurs. Jediným způsobem jak tuto situaci vyřešit je buď navýšit si své příjmy formou darovací smlouvy nebo smlouvy o důchodu s úředně ověřenými podpisy obou smluvních stran, V této smlouvě se Vám dárce či poskytovatel důchodu zaváže, že Vám bude každý měsíc poskytovat dar v určité měsíční výši. Výhoda darovací smlouvy je ta, že všechny peníze, které od dárce obdržíte jdou výhradně na oddlužení, takže je možné si takto navýšit své příjmy a současně tímto způsobem uhradit i dluh na odměně insolvenčního správce. Pokud tedy máte někoho, kdo by Vám byl ochoten takto pomoci, tak tuto nabídku využijte. Jen dodávám, že soudy tolerují dočasný výpadek ve splátkách, ale jsou docela nekompromidní při dluzích na odměně insolvenčního správce. Je lepší hradit alespoň něco než vůbec nic. Navíc je třeba Vaši situaci soudu nejen popsat, ale i doložit, a to lékařskou zprávou o graviditě, rozhodnutím úřadu práce o přiznání podpory a dále by bylo velmi dobré přiložit i navýšení příjmů formou výše zmíněné darovací smlouvy či smlouvy o důchodu. Jen uvádím, že dárce či poskytovatel důchodu by neměl být v insolvenci a na jeho majetek by neměla být uvalena exekuce. Pokud by byla výše daru vyšší, doporučuji doložit příjmy dárce, alespoň za 3 měsíce.