Počet stránek ve webu: 43.121


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.444.656

Exekuce na auto k podnikání a posuzování věcí neodhlášených na dlužníka v exekuci exekutorem

Odesláno: 
Otevřeno 1389 x
3 odpovědi
 
Dobrý den,
12.11.2016 mi přišla výzva povinnému k odevzdání sepsaných movitých věcí. Jedná se o 3 vozidla a jednu motorku.
Z toho je jedno vozidlo prodáno již před 2 měsíci - zjišťuji zda nový majitel vozidlo převedl. Druhé vozidlo bylo 11/205 předáno k ekologické likvidaci - potvrzení s toho data mám, jen jsem to neodhlásil na magistrátu.
Motorka byla rozprodána na náhradní díly ale také jsem jí neodhlásil. Takže mi zbyl jen štítek a SPZ.
A poslední vozidlo - dodávku - používám ke své živnosti (jsem OSVČ), ale nepřihlásil jsem ji na IČO.
Jak mám postupovat dál? Můžou mi vzít dodávku, když není psaná na IČO? Jak budou posuzovat neexistující věci které jsem jen neodhlásil?
Předem moc děkuji za odpověď.
 
Zdravím Vás, vše co jste mi tu popsal ohledně vozidel (bez vozidla, které údajně používáte k výkonu podnikatelské činnosti budete muset popsat rovněž i exekutorovi, a to včetně doložení příslušných listin. Jen uvádím, že povinní, je-li na jejich majetek uvalena exekuce, nemohou prodávat svůj majetek bez souhlastu či schválení exekutorem. V případě porušení tohoto zákazu mohou mít problémy. Nicméně je nutné vše exekutorovi sdělit.
K vozidlu, které užíváte k výkonu podnikatelské činnosti uvádím, že toto bohužel nemáte dle mého názoru jak doložit, když sám uvádíte, že toto vozidlo není psáno na identifikační číslo. Mám rovněž za to, že z tohoto vozidla nehradíte ani silniční daň. Přesto bych možná zkusila, a to do 30 dnů ode dne, kdy Vám byla výzva exekutora k přistavení vozidla doručena podat návrh na zastavení exekuce ohledně tohoto vozidla, a to v souladu s ust. § 55 exekučního řádu (zákon 120/2001 Sb.) ve spojení s ust. § 268 odst- 1 písm. d) občanského soudního řádu (zákon 99/1963 Sb.). Vaše argumentace by měla být dle mého názoru následující, uveďte, že soudní exekutor pojal do soupisu i vozidlo (rz … , tedy dodávku), ohledně tohoto vozidla uveďte, že Vám bylo zabaveno v rozporu s ust. § 322 odst, 1 občanského soudního řádu, neboť Vy toto vozidlo používáte rovněž i k plnění svých pracovních úkolů, tedy i k podnikání, což lze doložit i kopií živnostenského oprávnění. Proro máte za to, že ohledně tohoto vozidla je zde dán zákonný důvod pro zastavení exekuce dle ust. , § 268 odst. 1 písm. d) občanského soudního řádu, neboť toto vozidlo Vám bylo zabaveno v rozporu s ust. § 322 odst. 1 občanského soudního řádu. Mám za to, že více již skutečně dělat nemůžete.
 
Dobrý den,
moc děkuji za cenné informace. Určitě budu postupovat dle Vašich rad. K vozidlu k podnikání dodatečně uvádím že je již od začátku listopadu hlášeno k silniční dani. Nicméně nahlásil jsem se k ní dodatečně dnes (15.11.2016). Dnes (15.11.2016) mi totiž bylo schváleno podnikání další a ode dneška mám i živnost na autodopravu do 3,5t. O toto podnikání jsem měl zažádáno o dva týdny dřív než mi bylo doručeno výše zmiňované odevzdání sepsaných movitých věcí. (to jen aby to nevypadalo že jsem o to zažádal účelově). Nicméně předtím jsem stejně užíval vozidlo k mé stavební profesi na kterou mám živnost již pár let. (jen jsem neplatil tu silniční daň). Myslíte si že na to zpětné přihlášení vozidla k silniční dani bude brán zřetel?

Děkuji za odpověď.
 
Zdravím Vás, na Vašem místě bych k návrhu na zastavení exekuce dle viz. minulá odpověď doložila jak kopii o registraci k dani silniční, tak rovněž i kopii Vašeho živnostenského oprávnění, a uvidíte jak exekutor tuto věc posoudí a jak o ní rozhodne.