Počet stránek ve webu: 43.141


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.509.123

Ručení za hypotéku kamarádovi, kterou nesplácel - jak získat peníze vymáhané bankou po ručiteli když dlužník nesplácí?

Odesláno: 
Otevřeno 649 x
1 odpověď
 
2012 jsem kamarádovi pomohl získat hypotéku na rodinný dům. Vlastním tedy jednu desetinu nemovitosti. Domluvili jsme se na tom, že celou hypotéku bude splácet on.
2015 přišel o zaměstnání, tudíž neměl na zaplacení splátek na hypotéku. O jeho finanční situaci mě neinformoval a pokaždé když mi z banky volali že se opozdila splatka, tak mi na to pokaždé řekl, ať se nebojím, že vše řeší a že peníze má. Skončilo to tak že samozřejmě nic neřešil a nic neplatil. Hypotéka skončila v řešení exekutora. Jelikož jsem spoludlužník, tak dlužnou částku vymáhají po mě bez rozdílu vlastnického podílu. Nyní jsem v insolvenci a zajímalo by mě zda mohu nějakým způsobem vymáhat po kamarádovi peníze, které zaplatím za nemovitost, kterou vůbec nevyužívám. Děkuji za odpověď
 
Zdravím Vás, mám za to, že ano, a to v rámci nároku na náhradu škody. Před samotným zahájením procesu vymáhání této pohledávky bude nutné zjistit aktuální situaci Vašeho kamaráda, a to proto, abyste v případě získání exekučního titulu získal své peníze od kamaráda zpět.