Počet stránek ve webu: 43.121


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.442.866

Dluh nesplatitelný do konce života - co s tím?

Odesláno: 
Otevřeno 1091 x
1 odpověď
 
Dobrý den,
1995-1997 jsem s manželem podnikali a v době, kdy já byla na MD, manžel podnikal dál, na mé číslo malé organizace u OSSZ, kdy neplatil vůbec žádné pojistné za zaměstnance. Pod tíhou obrovských dluhů 1997 spáchal sebevraždu a od té doby je dluh OSSZ a VZP vymáhán po mě.
Celková výše dluhů je cca 1.100.000 Kč, z toho u OSSZ cca 968.000 Kč, Jsem nemajetná, do 2012 jsem byla vdova se sirotkem, měla jsem exekuci na vdovský důchod, v částce cca 700 Kč/měsíc.
2012 jsem se vdala a nyní mám exekuci na plat, kdy mě také je strháváno cca 700 Kč. Plat mám 12.000 Kč hrubého. Můj dotaz je, zda lze nějak zákonně ukončit exekuci, protože za skoro 20 let bylo splaceno minimum.
Nemám možnost dluh nějak splatit. Na insolvenci díky nízkému platu a proto, že dluh je z podnikání, nedosáhnu. Lze toto nějak řešit?
Myslím, že neustálé placení exekutorů stojí více, než co mi reálně mohou vzít. Manžel říká, že v tomto jsou zákony nespravedlivé.
Dluh nejsem schopna splatit do konce svého života. Kdybych před 20-ti lety někoho zabila, již dávno bych byla z vězení venku, na svobodě, ale toto je doživotní trest. Ke všemu zaviněný bývalým manželem. Děkuji za odpověď a přeji hezký den!
M. S.
 
Zdravím Vás, vím jak se cítíte a zcela Vás chápu, ve Vaší situaci bych zkusila podat návrh na zastavení exekuce podle ust. § 55 exekučního řádu (zákon 120/2001 Sb.) ve spojení s ust. § 268 odst. 1 písm. e) občanského soudního řádu (zákon 99/1963 Sb.), a to pro nemajetnost povinného. V tomto návrhu na zastavení exekuce uveďte jak ke všemu došlo a současně uveďte, že ani po téměř 20 letech nebyly zcela uhrazeny ani náklady exekuce, což je důvod pro zastavení exekuce. Vaši nemajetnost je však nutné doložit, a to potvrzením o výši Vašich aktuálních příjmů. Bude rovněž nutné detailně popsat Vaši osobní a majetkovou situaci a doufat, že Vašemu návrhu bude vyhověno.
Vězte, že nyní se jedná o novele insolvenčního zákona, která přinese revoluci v oddlužování, s tím, že by se měla zrušit zákonná hranice pro povoleni oddlužení, s tím, že by oddlužení místo 5 let trvalo let 7, dlužník by však stále měl uhradit odměnu insolvenčního správce ve výši 1.089,- Kč měsíčně. Jen není jisté v jaké podobě a zda bude tato plánovaná novela insolvenčního zákona schválena.