Počet stránek ve webu: 43.133


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.495.390

Přihlášení pohledávky dlužníkem do insolvence, oddlužení, osobního bankrotu

Odesláno: 
Otevřeno 989 x
1 odpověď
 
Dobrý den,
2010 jsem se nastěhovala do bytu, který vlastnilo bytové družstvo. Měla jsem smlouvu podnájemní smlouvu s člověkem, který tam měl bydliště (bytové družstvo to vědělo).
V roce 2015 byl byt prodán, člověku u kterého jsem měla smlouvu, aniž by mi to řekl a změnil smlouvu. Koncem března 2016 jsem podala insolvenční návrh na oddlužení, v té době jsem dlužila nájemné za leden 2016. Během dubna 2016 jsem se přestěhovala do jiného podnájmu, a podnájem za měsíc duben uhradila až v květnu 2016.
Během měsíce dubna 2016 byl byt prodán jinému majiteli. Nedávno se mi ozvala realitní kancelář, že mám uhradit dlužný nájem. Mám tedy hradit nájem za leden 2016 i když mám podaný návrh? Mě jde jen o to, aby mi nebylo řečeno, že jsem v květnu 2016 uhradila nájem za leden, a teda teď dlužím nájem za duben 2016.
Snad bude můj dotaz srozumitelný, moc děkuji za Vaši odpověď.
 
Zdravím Vás, v insolvenčním řízení je mezníkem rozhodnutí o úpadku dlužníka. Dluhy dlužníka do úpadku mohou věřitelé proti dlužníku uplatnit v insolvenčním řízení přihláškou pohledávky. Je však velmi důležité a kladu Vám to na srdce, aby Vám jako dlužníkovi nezvznikaly dluhy po úpadku, neboť dluh po úpadku je či může být důvodem i pro zrušení oddlužení dle ust. § 418 insolvenčního zákona (zákon 182/2006 Sb.). Tedy, pokud se jedná o dlužné nájemné za leden 2016 a Vy jste insolvenční návrh podala v březnu 2016, tak se jedná o dluh před úpadkem a věřitel tento dluh za Vámi mohl řádně přihlásit do insolvenčního řízeni, pokud tak neučinil, má smůlu a Vy tento dluh hradit nemusíte.