Počet stránek ve webu: 43.155


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.527.450

Splácení dluhu více dlužníků v insolvenci, oddlužení, osobním bankrotu

Odesláno: 
Otevřeno 812 x
1 odpověď
 
Dobrý den,
mám na Vás dotaz ohledně insolvence. S bývalým přítelem jsme měli společnou hypotéku na byt. Po nějaké době jsme se rozešli a on odmítal dále hypotéku platit. Platila jsem tedy já do doby než jsem přišla o práci, pak následovaly zdravotní komplikace a došlo to až k exekuci a následnému prodeji bytu v dražbě. byt se samozřejmě prodal za minimum a dluh to nepokrylo.
Zůstává doplatit asi ještě 1.000.000 Kč. Bývalý přítel si zažádal o insolvenci a byla mu povolena. já jsem na mateřské dovolené, s mým nízkým příjmem mi insolvence nevyjde. On mi tvrdí, že když on splatí dluh v insolvenci např. ve výši 50 procent, po 5 letech dluh zanikne i pro mne. Chce ať mu dávám měsíčně po dobu 5 let 5000 Kč. Posílat to mám na účet jeho nynější přítelkyně.
Je pravda že dluh po těch 5 letech zanikne? Nebo budou nadále požadovat doplaceni zbytku dluhu po mě?
Děkuji moc za odpověď
 
Zdravím Vás, mám za to, že Váš bývalý přítel se mýlí, neboť i když on hypotéku v rámci insolvence splácí tak, pokud splní podmínky oddlužení, bude od dalšího placení dluhů osvobozen. Toto osvobození se však nebude vztahovat na Vás a po Vás tento věřitel může dlužnou částku dále vymáhat, a to až do úhrady dlužné částku, nebo onen 1.000.000 mínus částku, kterou Váš přítel hradí či uhradí v rámci insolvence. Proto Vám doporučuji, abyste příteli žádné peníze neposílala a případně tuto částku zasílala věřiteli, případně si ji pro věřitele uschovala až bude tuto pohledávku vymáhat i po Vás jakožto spoludlužníkovi. Pokud byste na návrh Vašeho bývalého přítele přistoupila Váš bývalý přítel by tuto částku (5.000,- Kč) musel v souladu s ust. § 412 písm. b) insolvenčního zákona (zákon 182/2006 Sb.), pravidelně každý měsíc zasílat na účet insolvenčního správce jakožto mimořádný příjem, který by insolvenční správce použil na úhradu všech přítelových dluhů ve splátkovém kalendáři a nikoli ve prospěch věřitele, který hypotéku poskytl. Dále se zeptám nemáte někoho, kdo by Vám byl ochoten a schopen finančně vypomoci, abyste se mohla oddlužit i Vy.