Počet stránek ve webu: 43.166


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.536.898

Zajišťovací práva věřitele na dlužníka - insolvence, oddlužení, osobní bankrot

Odesláno: 
Otevřeno 1048 x
3 odpovědi
 
Jsem fyzická osoba (student, nepodnikatel) a v 12/2015 jsem přes P2P portál Loanis.cz půjčil peníze fyzické osobě (dlužníkův podpis na Smlouvě úředně ověřen). Dlužník splatil jen zlomek a v 05/2016 podal návrh na osobní bankrot. Má pohledávka byla uvedena přímo dlužníkem v návrhu na oddlužení.
V Usnesení o úpadku z 09/2016 jsou věřitelé vyzývají, aby, cituji "insolvenčnímu správci neprodleně sdělil, jaká zajišťovací práva uplatní na dlužníkových věcech, právech, pohledávkách, nebo jiných majetkových hodnotách". Prosím o objasnění, co je požadováno.
Dále je na 11/2016 svolána schůze věřitelů, kam se však nemohu dostavit. Je účast klíčová?
Sám dlužník mě oznančil za věřitele, mou pohledávku tím přiznal, takže předpokládám, že nebudu opomenut. Další parametry, když to napíši lidově "za mě hromadně vyhádají další věřitelé"? Lze se na toto spolehnout?
 
Zdravím Vás, Vy jako věřitel tohoto dlužníka musíte v zákonné lhůtě, která je uvedena v rozhodnutí o úpadku dlužníka podat k soudu přihlášku pohledávky, a to včetně příloh, tedy včetně smlouvy o půjčce. Zákonná lhůta je buď 30 dní ode dne rozhodnutí o úpadku dlužníka, a to za předpokladu, že úpadek dlužníka bude řešen oddlužení nebo 60 dní ode dne rozhodnutí o úpadku, bude-li úpadek dlužníka řešen konkursem. Prominutí zmeškání lhůty k podání přihlášky pohledávky nelze bohužel prominout, což by v praxi znamenalo, že pokud byste nepodal přihlášku pohledávky do insolvenčního řízení dlužníka včas Vaše pohledávka by nebyla v insolvenčním řízení uspokojena. Pro úplnost dodávám, že Vaše účast na schůzi věřitelů není povinná a není tedy ani klíčová. Klíčové je včasné podání přihlášky pohledávky na předepsaném formuláři, který si lze opatřit na stránkách http://www.justice.cz. Proto neváhejte a ověřte si lhůtu k podání přihlášky pohledávky a přihlášku pohledávky co nejdříve, a to nejlépe za pomoci advokáta podejte. Kontakty na advokáty naleznete na stránkách http://www.advokatikomora.cz.
 
Přeji dobrý den a děkuji za odpověď. Chápu tedy správně, že ikdyž mou pohledávku dlužník uvedl včetně dokladů (smlouvy) v Návrhu na povolení oddlužení, tak v případě nepřihlášení cestou formuláře nebude uspokojena? Lze nějak využít blanko směnku, kterou od dlužníka mám?
 
Zdravím Vás, ano přesně tak, pokud byste přihlášku pohledávky včas nepodal, tato pohledávka by nebyla v insolvenci uspokojena a navíc by dlužník mohl být rovněž uspokojen od placení pohledávek vzniklých před úpadkem. Ohledně bianko směnky hodně záleží i na tom, zda je zajišťovací nebo běžná. Víte nemám ráda, když věřitel má za dlužníkem pohledávku z titulu uzavřené smlouvy, následně zmešká lhůtu k vymožení práva a následně využije bianko směnku, kterou mu důvěřivý dlužník poskytl. Dle mého názoru je toto jednání v rozporu s dobrými mravy.
Bianko směnku sice použít můžete, ale pokud byste chtěl tuto pohledávku soudně vymáhat, tak vězte, že po dobu dlužníkovi insolvence by bylo toto soudní řízení přerušeno.