Počet stránek ve webu: 43.155


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.520.945

Dražba celého pozemku exekutorem, dlužník vlastní jen podíl pozemku - jak se bránit?

Odesláno: 
Otevřeno 705 x
1 odpověď
 
Povinná osoba vlastní 1/40 pozemku a je v exekuci. Ostatní spoluvlastníci nejsou s povinnou osobou v žádném vztahu a přesto exekutor vyhlásil dražbu na celý pozemek - chce tedy dražit i majetek jiných, v kauze nezúčastněných osob. Je toto v pořádku? Lze nějak dražbu odvrátit/zastavit?
Děkuji za odpověď či návrh postupu.
 
Zdravím Vás, mám za to, že toto v pořádku rozhodně není, neboť exekucí lze postihnout pouze majetek povinného, a případně i majetek manžela povinného jedná-li se o vymáhání dluhu vzniklého za trvání manželství. Ostatní spoluvlastníci mají dvě varianty řešení, a to že všichni podají společný návrh na zastavení exekuce dle ust. § 55 exekučního řádu (zákon 120/2001 Sb.), ve spojení s ust. § 268 odst. 1 písm. h) občanského soudního řádu (zákon 99/1963 Sb.). V tomto návrhu argumentujte tak, že exekuce postihuje spoluvlastnické podíly osob ve výši id. 39/40, které nejsou povinnými ve vedené exekuci a s ohledem na skutečnost, že exekucí lze postihnout pouze majetek povinného je zde ohledně id. 39/40 dražené nemovitosti dán zákonný důvod k zastavení exekuce, neboť ostatní spoluvlastníci nejsou povinnými a nejsou ani manželem povinného, a proto by tedy měla být exekuce ohledně většinového podílu na nemovitosti ve výši id. 39/40 nemovitosti zastavena. K návrhu doložte aktuální úplný výpis z listu vlastnictví, kterým Vaše tvrzení doložíte.
Druhou možností je to, že budete kontaktovat exekutora, který chce daný pozemek dražit a buď tento podíl od něj odkoupíte, nebo uhradíte exekuce za povinného, čímž dosáhnete zastavení exekuce a zabráníte tak dražbě celého pozemku, ale i spoluvlastnického podílu povinného.